in , , ,

Statistieken: Politie en gezichtsherkenning in de openbare ruimte, moeten we daar nou wel zo blij mee zijn?

1027 keer heeft de het afgelopen jaar met behulp van gezocht naar personen in de strafrechtdatabank. Dat leverde 98 matches op.

De politie is positief over het middel, maar Bits of , de stichting die opkomt voor de digitale rechten van burgers, is sceptisch. Lotte Houwing legt uit waarom.

…4. Zou het succesvol kunnen zijn?

“De strafrechtdatabank bevat 2,4 miljoen afbeeldingen van 1,4 miljoen mensen. Dat komt neer op 1 op de 13 Nederlanders. In 2019 zijn er 1027 opvragingen uit het systeem geweest. Dat leverde 98 matches op: 90 nationaal, 8 internationaal.

In 2017 is het systeem 977 keer gebruikt, wat 93 matches opleverde, en in 2018 zijn er 961 bevragingen geweest, wat 82 matches opleverde. Dat is in 2017 ruim 9 procent en in 2018 ruim 8 procent.

Een match betekent nog niet dat dat verder behulpzaam is geweest in het onderzoek, het ook daadwerkelijk die persoon was, of dat die persoon schuldig was of niet. Je kunt je dus afvragen wat de daadwerkelijke opbrengst van het systeem is, vooral in verhouding tot de massaliteit ervan…

…6. Hoe lang worden die foto’s bewaard?

De politie kan deze foto’s erg lang bewaren. Tussen de 20 en maar liefst 80 jaar. Maar in de praktijk zien we zelfs dat het eigenlijk nog erger is. Stel dat je in de databank komt als verdachte, dan zou je eruit gehaald moeten worden wanneer de oordeelt dat je onschuldig bent. Dat gebeurt niet.

  1. En mijn dan?

Precies, die wordt dus geschonden door de politie.

 

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kritiek op Malta, maar een Nederlandse verblijfsvergunning is ook gewoon te koop

Leg de hesjes maar klaar: Hoe de Europese Unie over haar en uw toekomst wil beslissen