in , , ,

Steeds meer toenemende Burn-out’s en stress zorgen inmiddels al voor 20 miljard schade én blijvend hersenletsel

burn out 1541595904
geralt / Pixabay

De steeds toenemende gevallen van burn-out in Nederland kosten de samenleving 20 miljard euro per jaar. Dat zegt Erik Matser, klinisch neuropsycholoog uit Helmond. Hij baseert zich daarbij op eerder door OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) verstrekte cijfers. Bovendien leidt de aandoening in veel gevallen tot blijvend hersenletsel.

“In Nederland werkt ongeveer één op de vijf mensen niet als gevolg van stress en een burn-out”, aldus Matser. “Deze mensen zijn door een gebrek aan energie letterlijk te moe om te werken. Het gaat doorgaans om relatief jonge mensen.’’

Matser: “Daarnaast zijn er honderdduizenden mensen die wel werken, maar eveneens gekweld worden door klachten als somberheid en angst. Veel mensen herstellen traag van diverse ziekten en de onderliggende oorzaak daarvan is stress en psychisch uit balans zijn. Deze mensen zijn vaak meerdere malen zo lang uit de roulatie als bij hun ziektebeeld past.”

Hersendisfunctie

Het heeft volgens Matser allemaal te maken met de invloed van aanhoudende stress op de hersenen waardoor deze slechter gaan functioneren en het hersenweefsel kan veranderen. “De enige reden dat we deze ellende kunnen betalen is dat de economie er goed voor staat. Maar we hebben niet door wat de werkelijke ziekmaker is van onze jeugd. Mensen ontwikkelen door stress een hersendisfunctie en komen veelal nooit meer op de juiste manier terug.’’

En er is een stijgende lijn in de problematiek voor wat betreft jongeren, concludeert Matser. “Ik krijg mensen van rond de 20 jaar in mijn praktijk die geen levenskracht meer hebben, geen energie, geen creativiteit en hun visie op de toekomst is inktzwart.”

Transformatie

Hij formuleert het probleem als volgt: “De hersenen functioneren het beste bij een goede balans van stresshormonen (het gaspedaal) en groeihormoon (de rem/opbouw/herstelfunctie). Onze samenleving promoot het intrappen van het gaspedaal en negeert de rem waardoor veel jonge mensen uit balans raken en langdurend ernstig ziek worden.”

Wat te doen? “Er moet aandacht komen voor de hormonale disbalans en het disfunctioneren van het orgaan brein waardoor onze samenleving naar de ijsrots vaart. Er moet goed nagedacht worden over de transformatie van de oude papieren wereld naar de digitale wereld. Deze kost momenteel te veel jonge mensen te veel energie.”

Lees verder bij de bron: ggznieuws.nl

Lekker bezig met zijn allen!

Een op de twaalf jongeren is psychisch ongezond

In 2015/2017 was 8 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond, blijkt uit vragen die ze daarover hebben beantwoord. Tien jaar eerder gaf 7 procent dit nog aan. Ruim een derde van deze psychisch ongezonde jongeren heeft in de afgelopen 12 maanden naar eigen zeggen een depressie gehad. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS.

Jongeren voelen zich over de gehele linie ongeveer even gezond als tien jaar geleden. Op de vraag ‘Hoe is over het algemeen je gezondheid?’ gaf 91 procent in 2015/2017 een positief antwoord. Dit is niet significant meer dan tien jaar eerder, waar dit bij de psychische gezondheid wel het geval is.

Het CBS heeft de psychische gezondheid gemeten door jongeren vijf vragen te stellen over hun gemoedstoestand, waaronder ‘Voelde jij je erg zenuwachtig?’ en ‘Zat jij zo erg in de put dat niets je kon opvrolijken?’. Daar konden ze zes antwoorden op geven, variërend van ‘nooit’ tot ‘voortdurend’. Op basis van de antwoorden kon een score tussen 0 (zeer ongezond) en 100 (perfect gezond) worden berekend. Jongeren met een score onder de 60 zijn aangemerkt als psychisch ongezond.

Oudere jongeren vaker psychisch ongezond

Meisjes kampen vaker met psychische ongezondheid dan jongens, met een verschil van 11 procent tegen 6 procent. Daarnaast komt psychische ongezondheid vaker voor onder 18- tot 25-jarigen dan onder 12- tot 18-jarigen en vaker onder jongeren met een westerse migratieachtergrond dan met een Nederlandse achtergrond. Deze verschillen in psychische gezondheid naar achtergrondkenmerken zijn vergelijkbaar met tien jaar geleden.

Psychisch ongezonde jongeren ook over het algemeen ongezonder

Van de psychisch ongezonde jongeren beoordeelt 65 procent de eigen gezondheid als minder goed. Dit terwijl het leeuwendeel van de psychisch gezonde jongeren wel een goede gezondheid ervaart (93 procent). Ook dit patroon is de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd.

Depressie meest voorkomende aandoening psychisch ongezonde jongeren

Psychisch ongezonde jongeren rapporteren meer langdurige aandoeningen dan psychisch gezonde jongeren. In 2015/2017 had ruim een derde van de psychisch ongezonde jongeren in de 12 voorafgaande maanden een depressie gehad, rapporteerden zij. Ook zeiden zij vaker dan psychisch gezonde jongeren last te hebben gehad van migraine of ernstige hoofdpijn, een allergie, duizeligheid met vallen of een rugaandoening.

Voor de analyses in deze publicatie zijn drie onderzoeksjaren samengevoegd om een grotere groep jongeren te kunnen onderzoeken.

Bron en tabellen: CBS.nl

Aandacht voor dit bericht op Radio1

Een gesprek met Marloes Kleinjan, hoogleraar ‘mentale gezondheidsbevordering jeugd’ aan de Universiteit Utrecht en het Trimbosinstituut. En met Sanne Kooiman, zij maakte een documentaire over prestatiedruk onder jongeren: Stress to impress.

Kleinjan wil dat er beter onderzoek komt naar de psychische gezondheid van jongeren. Een grote landelijke studie ontbreekt.

Luister hier het item van dinsdag 6 november 2018, 18:30 uur op Radio1 terug.

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en  113.nl

Via GGZnieuws.nl

Ik krijg het idee dat we onszelf aan het vernietigen zijn of tot
levenloze zombies aan het transformeren zijn.
In ieder geval zal de Big-Pharma zich kapot lachen en flink cashen.

Blijf lekker doorlopen met zijn allen, het is vanzelf kaboem.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
betaling systeem 1541594219

SWIFT betalingssysteem raakt monopoliepositie (gelukkig) kwijt

afluisteren 1541617611

Justitie blundert weer: duizenden vertrouwelijke gesprekken strafrechtadvocaten afgeluisterd