in , ,

Sterkte mensen: Werkzekerheid bestaat anno 2015 niet meer

Flexwerkers hebben het niet makkelijk in onze neoliberale markt dictatuur. Een studie van de FNV geeft aan dat de bazen vooral flexwerkers uitbuiten. Mensen met een 0 uren contract, verdienen vaak minder dan het minimumloon, moeten vaak overwerken en beschikbaar staan wanneer de baas dat wil. Negen op de tien flexwerkers zou liever een vast contract willen, maar daar denken kapitalisten niet aan. Want het is super makkelijk om deze groep arbeiders te ontslaan en uit te buiten. 15% van alle mensen met onzeker werk schijnt in het algemeen minder dan het minimum loon te verdienen. Dat is ook waarom het aantal mensen met minder dan 17.000 euro bruto per jaar, is gegroeid van 1,3 miljoen naar 1,4 miljoen!

De zegt dat veel mensen kiezen voor flexwerk omdat het zelfstandigheid geeft. Maar als al negen van de tien mensen met flexarbeid liever een vast contract zou willen dan is hun beeld totaal foutief. Arbeiders worden vaak gedwongen omdat ze anders geen werk hebben en dus geen inkomen. Er is dus geen spraken van een keus, maar van dwang. Revolutionair socialisten zijn tegen flexarbeid en vinden dat iedereen recht heeft op een vast contract en baanzekerheid. Echter in in het neoliberale tijdperk, waarin boven alles staat is baan zekerheid geen optie. Onze kapitalisten willen namelijk keihard concurreren met landen zoals , waar arbeiders keihard uitgebuit worden!

Om die concurrentie mogelijk te maken, moeten onze arbeiders het doen met minder. Zo kunnen de kapitalisten de strijd aangaan met laagloon landen. Dit moeten we niet accepteren, wij arbeiders zijn geen slaven en we laten onze arbeidsrechten niet verslechten. Daarom is strijd, solidariteit en socialisme noodzakelijk. De gehele arbeidersklasse moet zich verzetten tegen het systeem van 0 uren contracten en flexarbeid. Probleem is dat er weinig tot nauwelijks spraken is van klassenstrijd in . Dat is deels de schuld van politiek links en deels de schuld van de vakbonden. Sinds Wim Kok aan de macht kwam zijn de bonden niet meer instrumenten van verzet. Het zijn kleinschalige acties van arbeiders zelf, die het opnemen tegen de kapitalistische uitbuitingsmachine!

De FNV wil liever onderhandelen en compromissen sluiten volgens sociaal democratisch model, dan de confrontaties zoeken met de bazen en hun kapitalistische meesters. Doordat we geen partij voor de arbeiders hebben hebben de kapitalistische krachten min of meer vrij spel. Politiek links doet geen moeite meer, zeker en GroenLinks die de bestaande machtsstructuren aanvaarden en steunen. Ook de SP wordt steeds meer een deel van het systeem, wat alleen maar negatief uitpakt voor de werkende klasse!

Werkzekerheid bestaat anno 2015 niet meer. Dat moet je accepteren zeggen de kapitalisten en hun aanhang. Wij ¨de arbeidersklasse¨ zien dat anders, wij moeten niet buigen omdat de heersende klasse van deze planeet besloten hebben om zich te verrijken ten kosten van miljarden mensen. De groeide armoede in de westerse wereld is een direct resultaat van de ongelijkheid die het kapitalisme veroorzaakt. Het idee dat het systeem voor welvaart zorgt is een leugen. Welvaart straks alleen nog voor de mensen die deel zijn van het systeem. Die zullen nog wel toegang hebben tot de beste levensstandaard en medische zorg. Zij plukken de vruchten van onze arbeid en verrijken zich ten kosten van ons arbeiders. Zekerheid willen de bazen niet meer geven, want angst is een belangrijk onderdeel van de neoliberale cultuur. Onzekere arbeiders durven namelijk niet te staken, puur uit angst voor ontslag. Door onzekerheid te kweken versterkt het kapitalisme haar greep op de arbeidersklasse!

Lees verder via: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ECB blaast zeepbellen: ‘historische’ stijging NL aandelenmarkt

Dijselbloem staat achter graaiende bankiers