in ,

Stukje vlees: Het ene subsidiepotje bestrijdt het andere en nationaal beleid staat tegenover EU beleid

Europese miljoenensubsidies voor reclamecampagnes voor vlees staan haaks op Nederlands beleid om de vleesconsumptie te ontmoedigen. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.

“Europa leeft in een sterk verouderd en onhoudbaar subsidiesysteem dat ten koste gaat van dier, en gezondheid,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

De financiert reclame die de vleesconsumptie moet bevorderen. Europa kent van oudsher een subsidieregeling voor voorlichting en afzetbevordering van agrarische producten.

Sinds 2017 ging zo’n €60 miljoen naar vleesreclames. Wakker Dier vraagt in brieven aanEU-commissaris Timmermans (Green Deal) en LNV-minister Schouten om een einde te maken aan deze subsidies.

Ontmoedigingsbeleid

Waar de EU probeert de vleesconsumptie te stimuleren, probeert met beleid de van vlees juist te ontmoedigen. Zo voerde het Voedingscentrum onlangs de campagne Er is meer dan vlees, met als doel een daling van de te hoge vleesconsumptie vanwege de gezondheidseffecten.

De campagne is betaald door de Nederlandse overheid. Hetzelfde geldt voor de klimaatcampagne Iedereen doet wat, waarin de consument wordt gestimuleerd vaker alternatieven voor vlees te kiezen.

Vleesreclames

Er is inmiddels een keur aan vleesreclames die door de EU financieel worden ondersteund. Afgelopen november besloot de dat een reclamecampagne voor kip van de Europese pluimveeverwerkende €4,4 miljoen krijgt. De campagne begint in 2020, duurt twee jaar en loopt in zes EU-landen, waaronder Nederland.

Doel van de campagne is onder meer een jaarlijkse groei van de kipconsumptie met 1,22 procent. De tientallen miljoenen gingen de afgelopen jaren naar verschillende vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees, geiten- en schapenvlees en konijn.

Perverse subsidies

De uitgaven van de Nederlandse overheid die de consumptie van vlees moeten verminderen worden actief tegen gewerkt door verouderd Europees subsidiebeleid. “Dit zijn perverse subsidies.

Het ene subsidiepotje bestrijdt het andere en nationaal beleid staat hier diametraal tegenover Europees beleid. Zelfs reclame die regelrecht in strijd is met maatschappelijke doelen krijgt financiële steun.

Nederland kan en moet veel strenger zijn op Europese subsidies,” zegt Hilhorst.

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Verassing! Forse rekenfout in klimaatplan: hogere kosten voor huiseigenaren en corporaties

D66: Nederland heeft extra arbeidsmigranten uit Afrika nodig!