in

Symptoom van een verwarde wereld: Greta Thunberg is TIME persoon van het jaar

De bereidheid van volwassenen om naar tieners te luisteren in plaats van zichzelf is een teken van een diepe maatschappelijke in het Westen.

Edward Felsenthal, de hoofdredacteur van TIME, pochte dat de 16-jarige Greta Thunberg de jongste keuze van het tijdschrift is om de persoon van het jaar te worden.

Ik was niet in het minst verbaasd – het zou intussen een beetje van streek zijn geweest als de krantekop die milieuactivist was geweest er niet in slaagde om nog een publiciteitsbeloning te oogsten – maar toch gealarmeerd.

Voorbij zijn de dagen dat TIME volwassen mannen koos, zoals Martin Luther King of Winston Churchill als de persoon van het jaar van het tijdschrift (ook Adolf – de prijs is voor de meest invloedrijke, niet noodzakelijk de meest deugdzame publieke figuur).

Tegenwoordig ligt het accent op de jeugd, en Greta Thunberg verpersoonlijkt de veelgeprezen ‘wijsheid van het kind'. Daarom hebben drie Noorse parlementsleden Thunberg genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede in 2019.

De transformatie van een tienerschoolmeisje naar een wereldwijd geweten voor klimaatverandering wordt aangedreven door de noodzaak om de relatie tussen volwassenen en kinderen om te keren.

In de hele westerse wereld verkeert het gezag van volwassenheid in een crisis. Volwassenheid wordt steeds vaker geassocieerd met negatieve eigenschappen en volwassenen voelen zich minder en minder in staat om jongeren te begeleiden. De keerzijde van de erosie van het gezag van volwassenen is de neiging naar jongeren te kijken voor oplossingen en antwoorden. Dat is de reden waarom de waardevermindering van de volwassen samengaat met de bewering van de veronderstelde wijsheid van kinderen.

Ongetwijfeld de meest groteske manifestatie van deze trend is het spektakel van politici en hoogwaardigheidsbekleders die aandachtig naar Greta luisteren op spraakmakende internationale bijeenkomsten. Een donderende staande ovatie wordt gegarandeerd door de loutere verschijning van dit symbool van een infantiele politieke cultuur.

Kinderen worden in feite uitgenodigd om de oudere generatie te veroordelen door haar Persoon van het Jaar te maken of haar een platform te bieden tijdens een bijeenkomst van wereldleiders. En Greta was meer dan klaar om deze gelegenheid aan te gaan. Het thema van onverantwoordelijkheid van volwassenen is haar meest voorkomende refrein geweest – al in een lezing van de klimaattop van de al een jaar geleden, en in elke belangrijke toespraak die ze dit jaar heeft gehouden.

“Omdat onze leiders zich als kinderen gedragen, zullen we de verantwoordelijkheid moeten nemen die ze lang geleden hadden moeten nemen,” zei ze afgelopen december. “We moeten begrijpen wat de oudere generatie ons heeft aangedaan, met welke troep die ze hebben gecreëerd die we moeten opruimen en waar we mee moeten leven.”

Groene demonstranten hebben het verhaal van volwassen schuld gemakkelijk omarmd. Posters met de tekst ‘Je sterft van ouderdom, we zullen sterven van klimaatverandering' of ‘Ik dump school omdat je onze toekomst dumpt' wijzen de schuldige vinger naar luie volwassenen die zogenaamd verantwoordelijk zijn voor de naderende vroege sterfgevallen van hun …

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Studie werd nooit gepubliceerd, tot nu: Gevaccineerd -vs- Ongevaccineerd

Arbodienst: hoe zit het met de privacy van je medische gegevens?