in

Techniek ontwikkeld die van plastic schone brandstof maakt

Het astronomisch grote verspillingsprobleem van ons plastic afval kan nu worden omgezet in een zegen voor onze met veel . We komen om in het plastic en hebben in slechts 65 jaar al 8,3 miljard ton plastic geproduceerd.

Het zal eeuwen duren om tot volledige ontbinding te komen en onberekenbare schade toebrengen aan alle dieren in het wild en het in het algemeen. Onderzoekers hebben nu een nieuwe techniek bedacht die de verontreinigende stoffen kan omzetten in milieuvriendelijke brandstof.

In 2018 vond plastic met een gewicht van bijna 300 miljoen ton zijn weg naar stortplaatsen over de hele wereld, waarvan een grote hoeveelheid uiteindelijk terug komt in onze voedselketen.

Onderzoekers van de Universiteit van Purdue hebben een veelbelovende oplossing voor het probleem. In een gedetailleerd artikel gepubliceerd in Sustainable Chemistry And Engineering zijn chemici erin geslaagd polypropyleen om te zetten in en een brandstof vergelijkbaar met diesel.

Polypropyleen wordt regelmatig gebruikt bij het maken van chipszakken, medische hulpmiddelen en speelgoed. Wetenschappers hebben beweerd dat de geproduceerde brandstof kan worden gebruikt als ruwe olie (blendstock) om zowel benzine- als dieselachtige stoffen te produceren.

Een dieselachtige olie en benzine zijn bijproducten van de methodiek. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat bijna 90% van het totale polypropyleen hiermee in brandstof kan worden omgezet.

Plastic komt in de oceanen terecht en is niet meer terug te halen als het er eenmaal is. Het doodt langzaam al het zeeleven en komt in onze voedselketen terecht. Ze geven giftige chemicaliën af en worden afgebroken tot microplastics.

De enige manier om de totale productie van kunststoffen te stoppen, is om een manier te vinden om ze om te zetten in andere materialen die afbreekbaar zijn.

De daadwerkelijke uitvoering van dit onderzoek kan enige tijd duren.

Van de 8,3 miljard ton die tot nu toe werd geproduceerd, werd 12% van het plastic afval verbrand, wat het probleem alleen maar verergerde.

Amper 9% van het afval werd gerecycled. We kunnen alleen maar hopen dat we ons van de urgentie bewust zijn om manieren te vinden om het snel toenemende plastic afval om te zetten in afbreekbare materialen voordat het ons overweldigt.

Conversie van het afval lijkt op dit moment de enige haalbare oplossing als de hoeveelheid vernietigd plastic de hoeveelheid die elk jaar wordt geproduceerd moet overschrijden.

Lees verder bij de bron: Earth Matters


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Op DNA gebaseerde vaccins zijn de toekomst: ze zullen uw DNA letterlijk veranderen

EU Timmermans: Nederland moet gaan betalen voor klimaattransitie van Oost-Europese lidstaten