Tekort aan bijstandsgerechtigden voor gesubsidieerde commerciële banen dreigt

Afgelopen maand werd pijnlijk duidelijk dat in sommige gemeenten acute tekorten aan bijstandsgerechtigden ontstonden. Bijna hadden duizenden mensen geen kerstpakketten ontvangen.

In de gemeente Sud-West Fryslân was de situatie dusdanig nijpend dat in paniek rondgebeld werd, welke gemeente in Fryslân nog met spoed enkele bijstandsgerechtigden kon leveren. Gelukkig had Smallingerland nog een stelletje slaven over.

Kerstpakketten Schermafdruk van 2015-12-04 18-39-36

Hiermee waren de problemen nog niet voorbij! In de nieuw gevormde gemeente Fryske Marren ontstond ook een tekort. Fabrieksvloeren dreigden niet gepoetst te worden, dit kon natuurlijk de steeds kleinere groep betaald werkenden niet aangedaan worden.

Ook hier weer : Smallingerland schoot te hulp met een groep bijstandsslaven.

De onzin.

Het probleem is dat de re-integratie baasjes net zo veel moeite hebben met werk vinden voor de bijstandsslaven als de bijstandsgerechtigden moeite hebben met het vinden van een betaalde baan. Er is gewoon een tekort aan werk….. De re-integratie baasjes hebben moeite om hun zakken te vullen over de ruggen van bijstandsgerechtigden en gaan steeds verder in hun zoektocht naar een betaalde opdracht. En zo komt het dat bijstandsgerechtigden in andere gemeenten te werk gesteld worden bij bedrijven. Uiteraard met behoud van uitkering.

Kerstpakketten inpakken is een mooie tijdelijke uitzendbaan. Vloeren schoonmaken is een mooie klus voor een schoonmaakfirma. Officieel heet het dat bijstandsgerechtigden dit doen in het kader van werkervaring opdoen. Voor mij niet te begrijpen is dat ze deze werkervaring niet mogen opdoen via een betaalde baan, daarmee kan de gemeente op kosten van uitkering besparen. Wat voor belang heeft de gemeente er bij om mensen een uitkering te verstrekken plus daar bovenop aan een re-integratiebedrijf nog ca. 450 Euro per maand per bijstandsgerechtigde voor begeleiding, terwijl de bijstandsgerechtigde ook gewoon betaald werk had kunnen doen ?

Meer klussen te zien hier.

Lees verder bij de Bron: draaistroom

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Henny Groote schreef:

  Het kan nog erger contract WMO voor huishoudelijke door Thuiszorg opgezegd per 1 juli 2016. Daarna onder dwang bijstandsgerechtigden inzetten voor het schoonwerk bij “zieke” mensen ongekwalificeerde en ongemotiveerde mensen aan het bed.
  Deze gemeente sluist het WMObudget naar Algemene middelen, nadat ineens nog per 1 december 2015 extra mensen geïndiceerd werden voor huishoudelijke hulp. Ze daarom een Hoger WMObudget van het Rijk aan kunnen vragen.
  Van de ontslagen werknemers zijn de helft partimers omdat ze thuis ook de zorg voor de kinderen hebben. Die kunnen nu vlgs de gemeente aan de slag als “witte werkster” voor € 12.50 per uur. Wanneer over het gezamenlijk inkomen belasting betaald wat houdt zo iemand netto over? Maatwerk? Het PGBbudget is ongeacht de indicatie voor iedereen € 160 per 4 weken. Met de link naar de “Witte werkster” van het WMO, om een minimuminkomen te verkrijgen moet daarvoor bij minstens 10 gezinnen per week de huishouding gedaan worden in 1 1/2 uur
  Eenoudergezinnen die moeten rondkomen van deze inkomsten van voorheen thuiszorg zijn niet verzekerd en moeten alsnog aanvulling van de Bijstand.
  Schandalig VVD beleid.

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: