in

Tesla’s Elon Musk: genie of charlatan?

36411051713 1a7356dd63 elon musk

Tesla-topman Elon Musk gaf een duidelijke boodschap, korte tijd na een raadselachtige tweet die hij publiceerde. In het twitterbericht maakte Musk bekend dat hij zijn autobedrijf van de beurs wil halen en 420 dollar per aandeel wil betalen.

Uiteindelijk schoot de koers van het aandeel op de beurs omhoog en werd de handel even stilgelegd. Kan Musk zijn plannen ook waarmake? Musk: genie of charlatan?

We lezen op NU.nl het volgende:

Verbaasde gezichten bij beleggers en analisten dinsdagavond. Tesla-topman Elon Musk maakte via Twitter bekend te overwegen Tesla voor 420 dollar per aandeel van de beurs te halen en ook dat daar financiering voor is.

De boodschap sloeg in als een bom op de aandelenmarkt en het aandeel steeg snel met 5 procent. De handel werd even later voor twee uur stilgelegd. Het aandeel sloot vervolgens 11 procent hoger op zo’n 380 dollar.

Veel analisten betwijfelen of Musks booschap serieus was. Ook beleggers lijken niet helemaal te weten wat ze met de tweet aan moeten. Zo steeg het aandeel niet naar de prijs die Musk noemde.

Maar zelfs als Musk – die nog 20 procent van Tesla bezit – de plannen doorzet, is het de vraag hoe ze in de praktijk worden uitgewerkt. Om de aandelen over te nemen van de huidige aandeelhouders, heeft hij tientallen miljarden dollars nodig en daarna heeft hij ook geld nodig om zijn uitbreidingsplannen door te zetten.

Bekend is dat Musk ook een hekel heeft aan beleggers die inzetten op een daling van het aandeel Tesla en ook publiekelijk schrijven dat het slecht gaat met zijn bedrijf, de zogeheten shortsellers.

Die investeerders geloven niet dat Musk zijn uitbreidingsplannen kan doorzetten zonder minstens nieuwe aandelen uit te geven. Hierdoor zou de aandelenprijs dalen. Maar Musk heeft altijd ontkend een nieuwe emissie te moeten doen.

Volgens schattingen kijken deze beleggers al tegen een mogelijke kostenpost aan van 2 miljard dollar na de beter dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal van Tesla. Ze hadden immers gegokt op een daling. Na de tweet van Musk is die schade waarschijnlijk met nog eens 1,3 miljard dollar gegroeid..

Het lijkt erop dat Musk, of de mensen die zijn aandelen kopen, hun verstand kwijt zijn. $ 420 per aandeel om privé te gaan. Hij zet de analisten van Wall Street voor paal – maar hij is een posterboy voor de criminelen die de show opvoeren, en het is nooit een goed idee om het publiek te laten zien wat je echt bent.

Elon Musk heeft de Amerikaanse kapitaalmarkten in een complete farce veranderd. Hij is in de belangstelling van speculanten vanwege het feit dat de toezichthouders niet langer de rechtsstaat afdwingen. Het idee dat elke financiële instelling op aarde de grootste leveraged buy-out in de geschiedenis zou kunnen financieren op een niveau dat Tesla gelijkstelt met Volkswagen – ‘s werelds grootste autofabrikant – is meer dan absurd.

Een zorgvuldige ontleding van Tesla’s nieuwste 10-Q onthult een bedrijf met negatief werkkapitaal en een onbeheersbaar niveau van schulden en andere vaste verplichtingen, een situatie die afstevent op een mogelijk bankroet.

Tesla publiceerde onlangs zijn cijfers over het tweede kwartaal. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $ 4 miljard, een stijging van op jaarbasis gezien 43,4%. Het nettoverlies nam toe tot $ 742 miljoen, of $ 4,22 per aandeel (sommige sites hebben mogelijk een lager nettoverlies en verlies per aandeel gemeld, maar de cijfers die wij gebruiken komen rechtstreeks van de SEC-ingediende 8-K, wat betekent dat het de “officiële” cijfers zijn).

De financiële markten reageerden opgewonden en de aandelenkoers steeg omdat de “cash burn” lager was dan verwacht en Elon Musk iedereen verzekerde dat het bedrijf nog steeds op koers ligt om een positief nettoresultaat en cashflow te laten zien in Q3 en Q4.

Het is of we Victor Muller horen praten over het voortbestaan van Saab.

We kunnen nu al voorspellen dat de kans dat morgen Mozes de Rode Zee opensplijt, groter is.

Het kassaldo van $ 2,23 miljard dat op de balans van TSLA wordt gepresenteerd, was hoger dan verwacht – met de vermeende implicatie dat TSLA minder cash verbrandde dan verwacht. Maar wat analisten kennelijk niet hebben gezien, is dat hier flink is gemanipuleerd door TSLA. Verstopt in de cijfers lezen we dat het bedrijf deze prestatie heeft bereikt door zijn leveranciers aan te pakken, zoals blijkt uit het oppoetsen van de debiteurencijfers op de balans. Van Q4 2017 tot Q1 2018 stegen de te betalen facturen van TSLA met $ 213 miljoen, of 8,2%, naar $ 2.603 miljard. Maar van Q1 tot Q2 dit jaar stegen die met $ 427 miljoen, of 16,4%.

Met andere woorden, TSLA vertraagde de snelheid waarmee het leveranciers aanzienlijke bedragen betaald (zij moeten dus langer op hun geld wachten), waardoor TSLA de contanten die het aan leveranciers verschuldigd is op zijn balans kan houden, en waardoor het lijkt alsof er een hogere kassaldo is.

Bij het verrekenen met klanten voor $ 942 miljoen, heeft TSLA eigenlijk slechts 1,29 miljard dollar in contanten. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele andere balansposten aan de passiefzijde van de balans die zijn toegenomen en zal het gebruik van contanten nodig zijn, zoals bijvoorbeeld “andere langlopende schulden”, cijfers die we pas later kunnen analyseren.

Bovendien bevat de 8-K geen volledig overzicht van de kasstromen – het mist de details van “cash from operations” – waardoor we niet kunnen zien of TSLA nog meer betalingstermijnen heeft opgerekt om het kasgeld boven de $ 1 miljard-grens te houden.

TSLA heeft dus op sluwe wijze haar financiële situatie gemanipuleerd om er beter uit te laten zien dan ze zou moeten doen – iets wat de meeste analisten waarschijnlijk gemist hebben.

We hebben hierboven een parallel getrokken met (Musk)-Muller, maar wat betreft Tesla kunnen we zeggen dat het bedrijf verschillende eigenschappen deelt met Enron en Bernie Madoff. Elon Musk is ons zinziens een begaafd praatjesmaker.

Misschien dat een waarheidzoekende instantie Musk verantwoordelijk zal stellen voor wat waarschijnlijk een zeer frauduleuze claim is. Of: misschien nam Musk een van zijn vliegende auto’s en is hij naar Mars geweest om geld “veilig te stellen” van zijn Martiaanse financiers.

Het is nog niet zo lang geleden dat zelfs de NASA serieus in ging op Musk’s plannen van bemande vluchten naar Mars. NASA: Never A Straight Answer, en dan een bemande reis naar Mars, terwijl de maanlandingen van zo’n vijftig jaar geleden de grootste hoax in de geschiedenis van de mensheid zullen blijken te zijn (alleen al vanwege het feit dat van astronauten, bij het passeren van de de Aarde omringende Van Allen Gordels en het verblijf erbuiten, weinig over zal blijven).

Los van dit alles zijn we nogal verbaasd en verontwaardigd dat ceo’s (maar ook politici en regeringsleiders) via sociale media een flinke loop met de waarheid kunnen nemen; in dit grijze gebied waar waarheid en fictie in elkaar overlopen kan van alles beweerd worden, zonder enige consequentie of aandacht voor de invloed van immoraliteit en illegaliteit.

Gladde praters zoals Musk hanteren een persoonlijkheidscultus om de kracht van de hopeloos onwetende beleggers, die op zoek zijn naar een “goeroe” en denken die gevonden te hebben, te gebruiken; op zoek naar een reden om hun ergste impulsen en onwaarschijnlijke fantasieën te rechtvaardigen.

Vanuit een sociaalwetenschappelijk standpunt gezien is het interessant. Van iemand uit de samenleving: ontzettend angstaanjagend.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

Photo by jurvetson cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
17086765822 14c89cd230 turk lira

Turkse lira in vrije val geraakt: -20%

alvcnhd0ysm

Geen onderzoek naar dood Willie Dille: ‘Zo’n verhaal verzin je niet’