in ,

Thuiswonende dementerende vaak vastgebonden en met dwang verzorgd

Waar vastbinden, bedhekken en het onder dwang wassen en verschonen in verpleeghuizen verdwijnen, komen deze praktijken in de thuissituatie regelmatig voor. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna duizend thuiswonende dementerenden van de Universiteit Maastricht.

‘Behind closed doors' wordt volgende week gepresenteerd op een congres over ouderenzorg in Washington. Het is het eerste grote onderzoek naar vrijheidsbeperking in de eigen woning. Of er sprake is van toename kan daardoor niet gezegd worden. De conclusies zijn interessant vanwege de – inmiddels door het versnelde – tendens, om ouderen langer thuis te laten wonen.

Vier op de tien thuiswonende dementerenden hebben te maken met een vorm van vrijheidsbeperking. Bijna tachtig procent van deze groep kreeg te maken met wat de onderzoekers ‘onvrijwillige ' noemen.

Het gaat om het gedwongen of stiekem toedienen van medicatie of , gedwongen onder de douche plaatsen, of het opsluiten in huis. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal dwangmaatregelen hoger, zegt Jan Hamers, onderzoeker en hoogleraar ouderenzorg aan de universiteit van Maastricht.

Lees verder via TROUW.

 

Foto via thomaskessens


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Massale recall van foute Cholesterolpillen: Ruzie tussen apothekers en Pfizer

BAM! Gewoon omdat het kan: ABN Amro en Rabobank verhogen kosten bankieren