in , ,

Tientallen criminelen krijgen uitkering ondanks openstaande celstraf

Tientallen criminelen met een openstaande celstraf krijgen ten onrechte een uitkering. Dat blijkt uit cijfers in handen van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Ze zijn onvindbaar voor en , maar sociale diensten en het weten hen wel te vinden om een uitkering over te maken.

Het kabinet probeert al sinds 2011 een einde te maken aan deze situatie. Maar het lukt nog niet om de geldkraan helemaal dicht te draaien. Dat komt omdat het kan maanden kan duren voordat een uitkering wordt stopgezet.

‘Reguliere frictie’, noemt het ministerie dit.

Uitkering eisen via rechter

Daarnaast lukt het voortvluchtige veroordeelden regelmatig om hun uitkering via de rechter terug te eisen. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws achterhaalde 13 zaken waarin rechters een sociale dienst of UWV terugfluiten en beslissen dat de uitkering moet worden doorbetaald en de ingehouden uitkering moet worden teruggeven.

Een straf niet uitzitten is onvoldoende reden om een uitkering stop te zetten, vinden rechters. Eerst moet blijken dat een veroordeelde de straf ook echt bewust probeert te ontlopen.

Justitie moet daarom eerst aantonen dat het de veroordeelde heeft laten weten dat hij moet zitten en een of meer pogingen doen om hem alsnog op te pakken.

Lees ook eens verder bij de bron: RTL Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Als Turkse economie crasht volgt de rest van de wereld

Afschaffen van dividendbelasting blijkt weer eens veel duurder te zijn dan verwacht