in ,

Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD

Alexas_Fotos / Pixabay

De Nederlandse media schrijven vaak klakkeloos berichten van de inlichtingendiensten over. Zo kopte de Volkskrant begin dit jaar: ‘Hackers leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen’.

Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD en de inlichtingendiensten van de , zegt deskundige op het terrein van inlichtingendiensten Roger Vleugels nu in dagblad Trouw.

Hij deed 25 jaar onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten en was dan ook niet verbaasd toen onlangs bleek dat misdaadjournalist Bas van Hout jarenlang informatie deelde met de .

Toch is de reactie steeds hetzelfde als een Nederlandse journalist voor de inlichtingendiensten blijkt te werken: verbijstering.

Vleugels baseert zich onder meer op onderzoeken uit het buitenland, met name . Hij haalt onder meer een enquête aan uit 2005, waaruit bleek dat de Duitse inlichtingendienst BND al sinds 1993 journalisten rekruteert.

Ook het Britse blijkt journalisten als informant of dekmantel te gebruiken.

“Het cijfer is vrij stabiel en komt terug in rapporten en Kamerstukken. En is nooit weersproken. Ook door de AIVD niet,” zegt Vleugels.

Sterk negatieve invloed

Lees verder bij de bron: ninefornews.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wordt Wakker
1 jaar geleden

Dit bericht komt niet onverwacht net zoals het bericht dat media niet objectief zijn en eigendom zijn van de elite. Het is wel een belangrijk bericht dat aandacht verdient: journalisten zijn de bewakers van de democratie. En dat is een zware en moeilijke baan die ook nog eens matig of zelfs slecht betaald wordt …
Erger is dat de baan van journalist niet zonder gevaar is want als een journalist al te kritisch wordt is hij zelfs zijn leven niet zeker. En daar zijn plenty voorbeelden van …. (zoals Udo Ulfkotte die uit de school klapte en die niet lang daarna overleed).
Het gevolg is dat burgers geen kritische informatie krijgen over wat werkelijk speelt in de maatschappij achter de schermen.
De afgelopen 50 jaren was er alle reden voor journalisten om verder te kijken dan wat de regering, de overheid en de media vertelden …. Sterker: er zijn weinig perioden in de geschiedenis geweest dat er meer reden was om achter de schermen te kijken. Maar dan toch niet in NL? Ik moet U teleurstellen. NL is een heel crimineel land …maar NL weet het goed te verbergen. En NL is een land met veel knappe mensen … maar wel erg naief.

In een goed functionerende democratie hebben journalisten vrijwel geen werk, maar wat als een overheid volledig ontspoord is? Wat als er krachten aan het werk zijn achter de schermen die de maatschappij ontwrichten … en dat al gedurende veel decennia … of zelfs eeuwen. Als U denkt dat die kans heel erg klein is dan kunt U wel eens heel erg bedrogen uitkomen. Internet voorziet in die enorme leemte maar nog steeds hebben veel te weinig mensen die weg gevonden. En dat is veel alternatieve sites zoals JD proberen te corrigeren.

frank
1 jaar geleden

ook calvinisten

Minister Ollongren’s nepnieuws bleek nepnieuws: Verkiezingen toch niet beïnvloed door Rusland

Premier Maleisië ook hard over MH17-bewijs: ‘Alleen van horen zeggen’