in ,

Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD

journalist 1561018877
Alexas_Fotos / Pixabay

De Nederlandse media schrijven vaak klakkeloos berichten van de inlichtingendiensten over. Zo kopte de Volkskrant begin dit jaar: ‘Hackers AIVD leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen’.

Tientallen Nederlandse journalisten werken voor de AIVD en de inlichtingendiensten van de politie, zegt deskundige op het terrein van inlichtingendiensten Roger Vleugels nu in dagblad Trouw.

Hij deed 25 jaar onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten en was dan ook niet verbaasd toen onlangs bleek dat misdaadjournalist Bas van Hout jarenlang informatie deelde met de geheime dienst.

Toch is de reactie steeds hetzelfde als een Nederlandse journalist voor de inlichtingendiensten blijkt te werken: verbijstering.

Vleugels baseert zich onder meer op onderzoeken uit het buitenland, met name Duitsland. Hij haalt onder meer een enquête aan uit 2005, waaruit bleek dat de Duitse inlichtingendienst BND al sinds 1993 journalisten rekruteert.

Ook het Britse MI5 blijkt journalisten als informant of dekmantel te gebruiken.

“Het cijfer is vrij stabiel en komt terug in rapporten en Kamerstukken. En is nooit weersproken. Ook door de AIVD niet,” zegt Vleugels.

Sterk negatieve invloed

Lees verder bij de bron: ninefornews.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
40110163903 e8acd5f863 ollongren

Minister Ollongren’s nepnieuws bleek nepnieuws: Verkiezingen toch niet beïnvloed door Rusland

rusland wat u niet werd verteld e1539611315250

Premier Maleisië ook hard over MH17-bewijs: ‘Alleen van horen zeggen’