in

Tijd voor belastingverlaging? Overheid hield 14 miljard euro over in 2019

De heeft in 2019 een overschot van 14 miljard euro gerealiseerd. Dit komt overeen met 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De overheidsschuld is aan het eind van 2019 gedaald naar 48,6 procent van het bbp. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de overheidsfinanciën.

Het overheidssaldo en de overheidsschuld zijn de belangrijkste indicatoren voor de toestand van de overheidsfinanciën. De Europese normen hiervoor zijn een maximaal tekort van 3 procent en een maximale schuld van 60 procent van het bbp.

Het overschot in 2019 is 3,5 miljard euro hoger dan in 2018 toen het overschot 10,6 miljard euro bedroeg, oftewel 1,4 procent van het bbp. De Nederlandse overheid behaalde over 2019 voor het vierde jaar op rij een overschot. In deze vier jaren hield de overheid in totaal 34 miljard euro over.

In de afgelopen jaren lag het gerealiseerde overschot steeds hoger dan de verwachte overschotten in de begrotingen.

Schuldquote onder de 50 procent

De schuldquote, de overheidsschuld als percentage van het bbp, kwam eind 2019 uit op 48,6 procent. Dit is bijna 20 procentpunt lager dan de hoogste schuldquote die als gevolg van de eind 2013 werd bereikt.

Voor de kredietcrisis, eind 2007, was de schuldquote 43 procent. De schuld in euro’s was toen met 266 miljard euro een stuk lager dan de bijna 395 miljard euro van eind 2019. Het effect op de schuldquote wordt deels gecompenseerd doordat ook het bbp is gestegen (noemereffect).

De overheidsschuld eind 2019 is 11 miljard euro lager dan een jaar eerder. Niet het gehele overschot van 14 miljard euro is gebruikt voor schuldaflossing. Een deel van het overschot is besteed aan verwerving van aandelen in Air France- en verstrekking van leningen en. Ook is een deel van het overschot gestald op deposito’s, die met bijna 2 miljard euro toenamen.

Collectievelastendruk verder gestegen

De overheidsinkomsten stegen met 5,0 procent tot ruim 354 miljard euro. De belastingen en sociale premies die bijna 90 procent van de inkomsten uitmaken, stegen met 18 miljard euro. Door de economische groei en verhoging van het lage -tarief namen de btw-opbrengsten met ruim 5 miljard euro meer dan een kwart van de toename voor hun rekening.

De loon- en inkomstenheffing steeg met 3 miljard euro. De werkgeverspremies en premies voor de basiszorg zorgden tezamen voor ruim 4 miljard extra inkomsten voor de overheid. Ook betaalden bedrijven ruim 2 miljard euro meer aan vennootschapsbelasting, die in 2019 zo meer dan het dubbele opbracht van de jaaropbrengsten in de periode 2009-2013.

De dividendbelasting leverde door een stijging van bijna 2 miljard euro ruim een derde meer op dan in 2018. Verder stegen ook de milieubelastingen in 2019 fors. Dit kwam vooral door de opslag duurzame en door ingeleverde CO2-emissierechten.

De collectievelastendruk steeg in 2019 verder tot 38,8 procent van het bbp. De collectievelastendruk was sinds het begin van de huidige meetmethode in 1995 niet eerder zo hoog.

Lees verder bij de bron: cbs.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nederland naar de Kloten
11 maanden geleden

Het is niet verkeerd om de schuld terug te brengen want op die schuld wordt rente betaald en mijn compassie voor private centrale banken is nul-komma-nul.
Maar waar ik grote moeite mee heb is de giga hoge belasting in Nederland. De burgers moeten het zuinig aan doen terwijl tegenwoordig man, vrouw en kind werken voor een enigszins redelijk inkomen. Winkels worden tegenwoordig vrijwel uitsluitend bediend door jongeren. En vrijwel alle hoge kwaliteit produkten komen uit China waar ze tegen een heel lage prijs worden geproduceerd. Toch zie je dat mensen in NL zich relatief weinig kunnen veroorloven. Een heel groot deel van de woningen in met name de steden zijn verouderd en de prijzen zijn extreem hoog in verhouding tot de lonen.
Wat ook bijzonder opvalt is dat de overheid voorzieningen bijna allemaal nieuw zijn. Overheidsgebouwen zien er allemaal uit als nieuw. Het meubilair is nieuw. Het autopark is nieuw. Bruggen en wegen zijn nieuw. Anders gezegd: de overheid zorgt extreem goed voor zich zelf en van doelmatig besteed is geen sprake !!!
De burgers daarentegen zijn tegenwoordig op Marktplaats aangewezen en de omzet is daar zo hoog dat de overheid al met zeer gulzige ogen kijkt hoe ze daar weer geld uit kunnen persen. Nederland is de afgelopen dertig jaar achteruit gevlogen !!!!!

Nee, ik heb het helemaal gehad met de Nederlandse overheid en de EU en ik ben verbaasd dat mensen het allemaal maar accepteren … En als ik naar een site als CBS kijk word ik alleen maar boos over de giga onzin die daar vermeld wordt.

Scholen waarschijnlijk langer dicht: Belangrijk corona-onderzoek onder scholieren niet klaar voor 6 april

Onze strenge milieuregels verhinderen het testen van nieuw coronavaccin