in

‘Toezicht op corporaties faalt’

5205843633 87d1280171 vestia1

Nu de parlementaire enquêtecommissie harde conclusies heeft getrokken over de (wan)toestanden bij woningcorporaties, stellen verschillende partijen in de Tweede Kamer dat het toezicht beter en scherper moet.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut stelt dat de politiek lessen moet trekken uit de bevindingen van de commissie: ,,De commissie heeft een belangrijke analyse gemaakt van een falend systeem dat rampzalige incidenten mogelijk maakt”, zegt Karabulut.

Gokken met gemeenschapscheld

”Alleen al bij Vestia is minimaal 2,7 miljard euro in rook opgegaan door speculatie en giftige financiële producten. Er is gegokt met geld van huurders. Het old boys network en de banken hebben zichzelf verrijkt, de huurder moet nu bloeden. Politieke partijen die nu klagen over misstanden, hebben sinds de jaren 90 zelf deze misstanden mogelijk gemaakt. De tijd is aangebroken om de volkshuisvesting te verlossen uit de klauwen van de markt. We hebben publiek toezicht nodig en huurders en gemeenten moeten meer zeggenschap krijgen. Het gokken met gemeenschapsgeld is nu echt afgelopen.”

Huurder buitenspel

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch vindt dat de enquêtecommissie het failliet aantoont van zelfregulering en stelt dat de commissie goed werk heeft geleverd. ,,Corporatiedirecteuren konden jarenlang zonder controle hun gang gaan, toezichthouders controleerden niet waar het geld aan werd besteed, en de politiek verzuimde in te grijpen. De huurder stond volledig buitenspel en kreeg de rekening gepresenteerd.

Lees verder via Telegraaf.nl.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6309802489 3efb95a52e Deutsche Bank1

“too big to save” Deutsche Bank tikkende tijdbom

55131911 3474ed47ec Phantasialand1

Phantasialand bespiedt bezoekers: alle kentekens jarenlang opgeslagen in een database