in ,

Toezichthouder NVWA stond kwekers toe te vaccineren met verboden middel V10

red tomatoes

Uit de interne stukken die NRC heeft ingezien, blijkt dat in ieder geval vanaf 2006 kwekers en telers het middel op grote schaal gebruikten.

Zo schrijft LNV in 2010: „Sinds enkele jaren introduceert echter een deel van de telers aan het begin van het seizoen het virus opzettelijk in hun teelt. Dit is in strijd met de omdat er een niet-toegelaten middel wordt ingezet.”

In een brief uit 2013 schrijven vier plantenkwekers aan de dat ze al vanaf 2006 het toepassen. Een jaar later schrijft brancheorganisatie LTO Noord Glaskracht namens twaalf kwekers aan het ministerie en de NVWA dat kwekers sinds 2006 „in de opkweekfase” V10 gebruiken.

De NVWA schrijft terug dat V10 voor een beperkte periode en uitsluitend in de tomatenteelt mag worden gebruikt en „expliciet niet in de opkweekfase”. Hier is op „Europees niveau geen draagvlak” voor, volgens de NVWA.

Aan de LTO schrijft de NVWA niets over de consequenties van illegaal V10-gebruik. En in andere stukken schrijft ze geen onderzoek in te stellen, maar te zullen waarschuwen voor de risico's van V10.

De toezichthouder houdt zich zo niet aan zijn eigen toezichtkader.

René van der Vlugt, hoogleraar ecologische plantenvirologie aan de universiteit van Wageningen, wees de NVWA herhaaldelijk op het illegale gebruik van V10 en de daaraan verbonden gevaren, zegt hij.

Desondanks werd er niet ingegrepen…..

Lees verder bij de bron: NRC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WHO tegen vaccinatiepaspoorten: ‘niet zeker dat coronaprik besmetting voorkomt’

VNO-NCW eist afgrijselijke testsamenleving: “Elke dag testen!”