in ,

Toon- vs draagplicht; Geen ID op zak, laat hem dan thuis zien aan oom agent

In 2014 deelde de minstens 20.000 boetes uit aan mensen die zich niet konden of wilden identificeren, zo meldt de NOS. Maar dat hadden er aanzienlijk minder kunnen zijn, want in Nederland hebben we geen draagplicht wel een toonplicht.

De politie en vervoersbedrijven delen steeds meer boetes uit voor het niet tonen van een identiteitsbewijs. Vorig jaar werden 20.741 bonnen uitgeschreven aan mensen die weigerden hun identiteitsbewijs te tonen of deze niet bij zich hadden, in 2012 waren er dat 18.806. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Sinds 2005 is elke Nederlander ouder dan 14 jaar verplicht een identiteitsbewijs te tonen als de politie of andere toezichthouders daar om vragen.

Negen op de tien boetes worden uitgeschreven door de politie. Daarnaast wordt 5,8 procent door conducteurs of controleurs van een vervoersbedrijf uitgedeeld. De rest is afkomstig van bijvoorbeeld toezichthouders van de gemeente of Staatsbosbeheer. Relatief de meeste boetes worden uitgeschreven in grote steden en voornamelijk 18- tot 30-jarigen krijgen boetes vanwege het niet tonen van een identiteitsbewijs. Deze groep kreeg in 2014 4,5 keer zo vaak een boete als een dertigplusser. Het boetebedrag voor minderjarigen bedraagt 45 , voor volwassenen is dat 90 euro.

Vincent Böhre van First zegt daarover: ,,Die keuze is bewust gemaakt, omdat er sinds de Tweede veel weerstand is tegen het verplicht bij je dragen van een persoonsbewijs.Tijdens de oorlog was iedereen verplicht zich te kunnen identificeren.”

Het lijkt erop dat veel mensen zich niet bewust zijn van de toonplicht en dat er onnodig veel boetes zijn uitgeschreven. Want tegelijkertijd vroeg Böhre zich ook af hoeveel mensen protest aantekenden: ,,Het gebeurt vaak dat mensen in de buurt wonen en geen identiteitskaart bij zich hebben. Je kunt dan gewoon zeggen: loop maar even mee, dan laat ik ‘m thuis zien. Zo werkt de toonplicht namelijk.”

Lees verder bij de Bron: PrivacyNieuws

Photo by thms.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De politiek maakt er een rotzooitje van

Waarom het kabinet ( weer ) NIET gaat vallen !