in ,

Totale waanzin: EU-belastingbetalers moeten 450 miljoen betalen voor de wederopbouw van Gaza

De verwoesting van de Gazastrook door de oorlog tussen Hamas en Israël kost de EU-belastingbetalers 450 miljoen . en doen daar elk nog eens 50 miljoen euro bij. Een effectieve controle op de besteding van het is niet mogelijk. De EU heeft ook geen voorwaarden gesteld aan de betaling. Het is onmogelijk om te controleren of Hamas het geld gebruikt om zich opnieuw te bewapenen.

De internationale gemeenschap heeft tijdens een donorconferentie in Cairo ongeveer 5,4 miljard dollar (ongeveer 4,3 miljard euro) toegezegd aan de door de oorlog verwoeste Gazastrook. Dat deelde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Borge Brende, ter afsluiting van de door en Noorwegen georganiseerde vergadering mee. Dat is ongeveer 1,4 miljard dollar meer dan de Palestijnse president Mahmoud Abbas als noodzakelijk had genoemd.

Hoe het geld besteed wordt en vooral hoe de besteding van het geld gecontroleerd wordt, is volledig onduidelijk. Volgens een bericht van de “Times of Israel” is er weliswaar sprake van een mechanisme dat controleert dat het geld niet gebruikt wordt voor de herbewapening van Hamas. Maar Hamas en de partij van Abbas hebben onlangs nog een eenheidsregering gevormd, die nu de verdeling van de gelden moet controleren. De “Times of Israel” citeert bronnen in Gaza, die zeggen dat een effectieve controle in feite onmogelijk is. Israël, dat niet was uitgenodigd voor de conferentie, had geëist dat de ontwapening van Hamas de voorwaarde voor de uitbetaling van het geld diende te zijn. Dit werd echter van de hand gewezen.

Tot nu toe hebben betalingen aan de politieke vertegenwoordigers van de Palestijnen altijd een grote mate aan corruptie veroorzaakt. Zo stelde de anticorruptie autoriteit OLAF vast, dat misbruik van hulpgelden niet uitgesloten kan worden, omdat decontrolemechanismen bij de Palestijnen “onderontwikkeld” zijn (origineel bericht uit het jaar 2005 hier). Het is onwaarschijnlijk dat de in een interne machtsstrijd verwikkelde Palestijnse autoriteiten de afgelopen jaren uitgerekend ter verbetering van de anticorruptie regels hebben gebruikt.

De EU wil in totaal 450 miljoen euro beschikbaar stellen, aldus Catherine Ashton gisteren. De VS doneren volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ongeveer 168 miljoen euro.

Het totale bedrag van alle EU-hulp tussen 1994 en 2013 bedroeg 5,6 miljard euro, zoals door EUbusiness berekend werd.

Aan de conferentie namen ongeveer 30 ministers van Buitenlandse Zaken evenals regionale en internationale organisaties deel. Het geld is nodig om de zware aangerichte schade op te ruimen die veroorzaakt werd door de jongste Gaza-oorlog.

Lees verder via E.J. Bron.

 

Foto via Falcon EyE


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Terugkijk tip: Tegenlicht – Zero days

Rutte en zijn onderste steen boven: Veel bezittingen gevonden op rampplek MH17