in , ,

TTIP in actie, Europa staat 19 gentech-gewassen toe

De keurde afgelopen vrijdag de import en verkoop van 19 genetisch gemanipuleerde organismen (GGO’s) goed. Europarlementariërs en NGO’s betichten de Commissie Juncker van ‘hypocrisie’ in het aanzicht van TTIP. In bleef het vooralsnog stil.

De Europese commissie keurde 10 nieuwe GGO’s voor dier- of menselijke voeding goed, verlengde 7 bestaande toelatingen en voegde 2 GGO-snijbloemen aan de lijst toe. De 19 producten komen op de lijst met 58 toegelaten GGO’s voor voeding en diervoeder. Die bevat maïs, katoen, suikerbiet en soja. Van de 19 nieuwe GGO’s zijn er 11 afkomstig uit de koker van , de rest wordt gemaakt door DuPont, Bayer en BASF.

Groen licht van EFSA

“Van alle vandaag toegestane GGO’s is bewezen dat zij veilig zijn”, stelde de Commissie in een verklaring, volgens Phys.org. De vergunningen gelden voor een periode van 10 jaar. Het gaat over het importeren en commercialiseren van de aangewezen gewassen, niet om het telen. Dat blijft nog altijd verboden.

Lidstaten mogen straks GGO-gewassen buitenhouden

Het besluit tot toelating werd eerder deze week voorafgegaan door een voorstel, waarmee de Europese Commissie de lidstaten meer mogelijkheden biedt om de aanwezigheid van GGO’s op hun grondgebied te verbieden. Dat is volgens Europarlementariër José Bové een wassen neus. “Jean-Claude Juncker is gewoon gaan liggen voor de lobby van de -bedrijven. Hij laat zich niets gelegen liggen aan de Europese consumenten die zich vanaf het begin tegen GGO-gewassen verklaard hebben”, zegt hij op francetvinfo.fr.

Ook Greenpeace toont zich teleurgesteld: “Vandaag heeft [Juncker] de sluizen opengezet voor een nieuwe golf van GGO-gewassen, alleen om de Amerikaanse biotech bedrijven en onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag gunstig te stemmen. Dit is TTIP in actie”, zegt Franziska Achterberg op Phys.org.

Bron: zaplog

Photo by Philippe Put


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In 2017 begint de grote jacht op uw belastinggeld

Caberet: Kamer onthutst over fraude NS-aanbesteding