in

Turken verkopen bezittingen om Bank Asya te redden

http://en.qantara.de/content/turkey-growing-popularity-of-islamic-banks

Als onderdeel van president Erdoğans heksenjacht op de Gülen-beweging is Bank Asya al geruime tijd doelwit. Duizenden Turken proberen de bank nu van de afgrond te redden door te storten.

De vergaande inspanningen van de Turkse regering om de private bank Bank Asya failliet te laten gaan, omdat het bestuur van de bank banden heeft met sympathisanten van de Gülen-beweging, heeft duizenden Turken in beweging gebracht om de bank te redden.

De Gülen-beweging, ook bekend als Hizmet (dienstbaarheid), is een sociale beweging die geënt is op ideeën van de Turkse intellectueel Fethullah Gülen. De beweging staat wereldwijd bekend om onderwijsprojecten en projecten ter bevordering van inter- en intrareligieuze dialoog.

Supporters van Bank Asya proberen het te bestrijden door te laten zien dat zij nog alle vertrouwen hebben in de bank. Op stromen de steunbetuigingen aan de bank, die 280 vestigingen en meer dan één miljoen rekeninghouders heeft, massaal binnen. Zo is op Twitter een solidariteitscampagne gestart met de hashtag ”#MilletBankAsyayaSahipÇıkıyor” (het volk komt op voor Bank Asya), die al duizenden keren is getweet.

‘Het is tijd om solidair te zijn’

Er zijn echter ook diehards die verder gaan dan alleen steun betuigen. Een groot aantal weldoeners heeft inmiddels geld gestort op hun rekening bij de bank, blijkt uit een rondvraag van Zaman. Om dat te kunnen doen hebben velen hun sieraden, auto en andere bezittingen verkocht. Sommigen hebben zelfs geld geleend bij andere .

Een van hen, Kuddüs Güler, gaat zijn auto verkopen om geld in te zamelen voor de bank, ondanks dat de auto essentieel is om zijn bedrijf draaiende te houden. Zijn motief is naar eigen zeggen de bank te steunen die het slachtoffer is van politieke spelletjes. ”Het is tijd om solidair te zijn en even niet aan jezelf te denken. Ik ga mijn auto verkopen en het geld dat ik daarvoor krijg op mijn Bank Asya-rekening zetten. Het is mijn bijdrage aan het verzet tegen de groeiende druk op de bank”, aldus Güler.

Een andere goedgunstige Turk, Erkan Kaya, heeft zijn huis te koop gezet om het geld op zijn Bank Asya-rekening te storten die hij al tien jaar heeft. Hij is van plan geld te lenen bij een andere bank als zijn huis niet op tijd wordt verkocht. Ook probeert hij zijn vrienden en kennissen te overtuigen om mee te doen aan de solidariteitscampagne voor Bank Asya.

Ook in zijn er mensen die meedoen aan de campagne, zoals Hasan Yılmaz en zijn vrouw Zeynep. De twee, die pas getrouwd zijn, hebben al hun sieraden verkocht. De ruim 20.000 die ze voor de sieraden hebben gekregen hebben ze gestort op hun gemeenschappelijke rekening bij Bank Asya.

Lees verder via Zaman Vandaag.

 

foto via bron


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Daar gaat je pensioen: Pensioenfondsen gaan hypotheken verstrekken

GlaxoSmithKline dumpt levend polio virus in Belgische wateren