in , , , , ,

Tweede Brexit-referendum: EU Brexit-gesprekken met Blair, Soros, Timmermans en Apple blijven geheim

Rt Hon Boris Johnson / Pixabay

De Europese Commissie houdt geheime details bij van de besprekingen tussen EU-commissaris Pierre Moscovici, de voormalige premier van het VK Tony Blair en de Hongaarse bankier George Soros, over een tweede Brexit-referendum.

De commissie heeft EUobserver in antwoord op een toegang tot documenten laten weten dat de noodzaak om het besluitvormingsproces van de EU te beschermen zwaarder was dan enig openbaar belang in wat vorig jaar januari in Davos werd besproken.

Moscovici, verantwoordelijk voor economische en financiële zaken in de EU, ontmoette verschillende politici en bedrijfsleiders in de marge van het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst in de Zwitserse Alpen.

De commissie publiceerde een samenvatting per e-mail van wat er met de Franse EU-commissaris was besproken, in wat de auteur van de e-mail heeft beschreven als een “Snelle uitlezing van anderhalve dag sub-zero speeddaten in Davos”.

Het onthulde bijvoorbeeld dat de financiële sector “Italië en de Brexit” als “belangrijkste risico’s in Europa” zag.

Maar op sommige plaatsen werd de e-mail zwaar geredigeerd.

Zes regels werden geredigeerd die volgden de zin “Soros en Blair: discussies met de twee vroegste dragers van een ‘People’s Vote'”.

Blair, die van 1997 tot 2007 de linkse premier van het VK was, is tegen het vertrek van het VK uit de EU en een vocale voorstander van een tweede referendum, door zijn aanhangers een volksstemming genoemd.

Soros, een in Hongarije geboren Joodse filantroop, staat vaak centraal in antisemitische samenzweringstheorieën – sommige geïnitieerd door de premier van EU-lidstaat Hongarije, Viktor Orban.

Tijdens een van de dagelijkse persconferenties van de EU-commissie in januari vroeg een Hongaarse journalist van een pro- -station naar de inhoud van de bijeenkomst.

Een woordvoerder van de commissie antwoordde dat hij geen commentaar zou geven “op de vele contacten die er in Davos zijn”, maar voerde aan dat de commissie “een ongekende golf van transparantie” had geleid, door consequent te onthullen wanneer commissarissen lobbyisten ontmoeten.

“Alles is in het licht van de dag zodat iedereen het kan zien en een mening kan vormen”, zei hij toen.

Maar Moscovici’s ontmoetingen met Blair en Soros zijn in feite niet vermeld op de webpagina van de commissaris , drie maanden nadat ze plaatsvonden.

Verscheidene delen van de documenten werden geredigeerd, met verschillende redenen met betrekking tot vrijstellingsclausules in de EU- regelgeving inzake toegang tot documenten .

De geredigeerde e-mail werd vrijgegeven op 25 maart en werd gevolgd door een verklarende brief van de EU-commissie op 15 april.

In die brief legde de commissie aan EUobserver uit dat het delen van het document blanco moesten vanwege de vrijstellingen.

In het bijzonder bestond het risico dat de werd geschonden en dat het besluitvormingsproces van de instelling werd beschadigd.

“We hebben de tekst zorgvuldig bestudeerd en hebben niet vastgesteld dat er een hoger openbaar belang zou zijn bij openbaarmaking van deze delen van het document”, aldus de commissie.

EUobserver heeft beroep aangetekend tegen het besluit. Een antwoord is verschuldigd op donderdag (25 april).

Timmermans-Blair

Ondertussen heeft de commissie ook gereageerd op een afzonderlijke aanvraag voor toegang tot documenten, in verband met vergaderingen gehouden door de tweede bevelhebber van de commissie, vicevoorzitter Frans Timmermans.

De Nederlandse politicus, die zijn baas wil opvolgen, opperbevelhebber Jean-Claude Juncker, meldde op 6 november 2018 een bijeenkomst met het Tony Blair Institute for Global Change.

Volgens de commissie waren er echter geen documenten met betrekking tot die vergadering: geen notulen of presentaties, of zelfs e-mails die van tevoren werden verzonden voor het opzetten van de vergadering.

De commissie schreef: “Het spijt ons u te moeten meedelen dat de Europese Commissie geen documenten bezit die overeenkomen met de beschrijving in uw aanvraag.”

Apple

De applicatie voor toegang tot documenten bracht ook aan het licht dat er geen notulen waren voor een ontmoeting tussen Timmermans en Apple CEO Tim Cook.

De enige documenten die werden vrijgegeven waren e-mails tussen Apple en de commissie.

In september 2018 informeerde het Amerikaanse technologiebedrijf de commissie over het bezoek van Cook aan Europa en vroeg om een ​​vergadering, die toen gepland was voor 25 oktober.

Later die maand ontving Timmermans ook een uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur in de EU om een ​​diner “ter ere” van Cook bij te wonen.

Zijn weigerde echter deze dineruitnodiging – hoewel Timmermans de vergadering van 25 oktober met Cook bijwoonde.

Het ontbreken van notulen voor lobbyvergaderingen met EU-commissarissen is herhaaldelijk gebleken uit de toegang tot documentenverzoeken door deze website.

Vorige maand weigerde Timmermans een kans om verbetering te belonen.

Een woordvoerder van zijn campagne zei dat “niemand meer heeft gedaan voor het bevorderen van transparantie dan Frans Timmermans” en dat voordat hij het wilde hebben over “mogelijke volgende stappen”, andere EU-instellingen hun transparantie moesten verbeteren.

Lees verder bij de bron: euobserver.com via toodlessss


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Best wel bizar: Na 40 jaar valsspelen is geld printen de norm geworden

Hoe de EU de mens wil losmaken uit zijn eigen bestaan