in ,

Tweede Kamer zet zich buitenspel: regering kan coronamaatregelen nu eindeloos verlengen

Doordat de gisteren verzuimd heeft voor een amendement te stemmen dat de Kamer het laatste woord geeft over verlengen van coronamaatregelen, kan het kabinet- ze eindeloos verlengen zonder dat de Tweede Kamer daar nog inspraak op heeft.

“Zéér zorgwekkend,” aldus de rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek: “De Kamer wordt feitelijk buitenspel gezet.”

Gisteren had de Tweede Kamer de laatste mogelijkheid om nog wijzigingen aan te brengen aan de coronawet die Rutte en De Jonge graag door het parlement wilden jagen.

Die kans werd mondjesmaat opgepakt: zo werd een amendement aangenomen van -Kamerlid Kathalijne Buitenweg, dat regelt dat de Tweede Kamer altijd zeggenschap heeft over het invoeren van nieuwe maatregelen.

Maar een ander amendement van de hand van Thierry Baudet en Wybren van Haga werd weggestemd: dat zou regelen dat geldende maatregelen niet eeuwig verlengd kunnen worden door het kabinet, en dat de Tweede Kamer altijd in staat is dat besluit te blokkeren. Maar het mocht niet zo zijn: behalve coalitiepartijen VVD, , D66 en ChristenUnie stemden ook SGP, en GroenLinks het voorstel weg.

Dat is een grote fout, zo betoogt de aan verwante rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek: “Het is zéér zorgwekkend dat amendement Van Haga/Baudet waarmee de kamer verlenging van de spoedwet had kunnen blokkeren, door de coalitie is weggestemd,” schrijft ze: “De Kamer wordt feitelijk buitenspel gezet.”

Ze legt uit waarom. Volgens de …

Lees verder bij de bron: De Dagelijkse Standaard


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

U betaald: Europese Commissie komt met ‘renovatiegolf’ voor 35 miljoen panden vanwege klimaat

Zweden (geen lockdown) heeft laagste sterftecijfer in Europa