in ,

U raadt nooit hoe de goudprijs bepaald wordt

Bijna een eeuw lang. Zo lang legden vier grootbanken, , HSBC, Société Générale en Bank of Scotia, in een onderonsje twee keer per dag de Londense goudprijs vast. Nu willen de goudproducenten af van die schemerige fixing die toelaat.

De geslotenheid doet veel beleggers geloven dat de goudprijs mijlenver afligt van de reeële prijs

Paul D'Hoore, beursanalist

Er is dat moment in de voormiddag en in de namiddag, en beide keren houdt de goudsector even de adem in. Omstreeks 10.30 en 15 uur bepalen vier bankiers de Londense goudprijs die de wereld als referentie gebruikt voor de goudhandel.

Hoe ze dat doen? In een telefonisch onderonsje. En dat maakt de afspraak vatbaar voor onbezonnen manipulatie, vindt nu ook de World Gold Council, de organisatie die de belangrijkste goudproducenten verenigt. Op 7 juli start ze een discussieforum om een hervorming te bespreken. “Belangrijk voor ons is dat het om een afspraak gaat met heel de ”, licht woordvoerder Melissa Mc Veigh toe.

Waarom de sector daarop hamert, werd twee jaar geleden pijnlijk duidelijk. Daniel Plunkett, toen de goudtrader voor Barclays (samen met HSBC, Société Générale en Bank of Scotia een van de vier fixbanken), had eind juni zijn collega's gemaild dat hij hoopte op een kleine koersval bij de fixing. Daardoor zou hij een van zijn klanten geen 3,9 miljoen euro moeten uitkeren. De Britse financiële toezichthouder achterhaalde evenwel Plunketts risicovol spelletje en legde de bank 32 miljoen euro boete op. De klant zag zijn geld op de bankrekening verschijnen.

Lees verder via De Morgen.

Photo by Michiel2005


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gefeliciteerd!! En nog even volhouden, dit is de laatste dag dat je voor de staat werkt

Zijn Nederlanders knettergek en verdienen ze armoede en slavernij?