in

Uitbreiding EU-budget: 24 uur om ‘akkoord’ te gaan

9440944509 ef5e8ef2b0 Dijsselbloem1

Dijsselbloem informeerde de Kamer gisteren dat hij vandaag schriftelijk akkoord wil gaan, op advies van de Europese Raad, met de EU begroting, die maar blijft doorstijgen, zij het iets minder dan de Europese Commissie aanvankelijk voor ogen had. Alleen Groot-Brittannië onthield zich van stemming, alle andere regeringsleiders waren akkoord. Ik vind het typisch dat deze budgetverhoging van onze afdracht aan Brussel als een ‘succes’ wordt verkocht door onze regering, omdat het ‘nog erger’ had kunnen zijn, maar dat terzijde.

Nu was al bekend dat Nederland meer zou moeten afdragen aan Brussel door een wijziging in de berekening van het BBP, maar wat deze brief zo bijzonder maakt is, dat Dijsselbloem al ruim een maand op de hoogte was van de veranderingen en de kamerleden slechts 24 uur krijgen om er wat van te vinden.

Naar verluidt heeft de regering, samen met een aantal andere lidstaten getracht de budgetverhoging tegen te gaan, maar werd overruled door een grote groep andere lidstaten. Een citaat uit de brief:

“Hiervoor (de verlaging, red.) is steun gezocht bij en samen opgetrokken met gelijkgestemde lidstaten zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Oostenrijk, Finland en Denemarken. Tegenover deze groep lidstaten stond een zeer grote groep lidstaten die zich fel verzette tegen een verlaging van de begroting.”

Men hoeft natuurlijk geen helderziende te zijn om te bepalen welke lidstaten dit waren. Dit is de zoveelste bevestiging dat wij als Nederland geen bal te vertellen hebben over hoeveel geld er naar de Brusselse roompotten wordt afgevaardigd: we worden er gewoon uitgestemd door een meerderheid van ontvangende landen.

Maar dit is nog niet alles. Juncker heeft aan Rutte afgelopen zaterdag beloofd dat er voor Nederland een ‘stevige portefeuille’ beschikbaar is voor minister Timmermans. Deze wordt zelfs al genoemd als vice-voorzitter, zodat hij als tolk kan fungeren van kersvers voorzitter Tusk, die geen woord buiten de Poolse lansgrenzen spreekt. Het schijnt dat Timmermans de portefeuille ‘ambtenarenzaken’ krijgt, ofschoon dat ook weer tegengesproken wordt. Is dat de ‘zware’ portefeuille die Nederland in gedachten had? Als het hier bij blijft is het een ronduit beschamend onderhandelingsresultaat: een Italiaanse Mrs. Nobody komt op de belangrijke post van Hoge vertegenwoordiger; een Pool die geen woord over de grens spreekt volgt Van Rompuy op; er komt géén verlenging voor Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep, maar een ander Latijns lid (de Spanjaard De Guindos) neemt diens plaats in; en er is ook géén plek voor een Nederlander als ‘begrotingswaakhond’ in de Commissie.

Lees verder via www.dagelijksestandaard.nl.

Foto via Partij van de Arbeid (PvdA) cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8522717632 d14325d6a5 bonus1

Duur hè die zorg: VGZ betaalt topman meer dan half miljoen

bf2c584933c56633a26e0162 640 fubar1

Zoek daar maar eens een woning voor; Minister van Wonen: Huurtoeslag omlaag voor iedereen die boven de 390 euro huurt?