in , ,

Uitermate pikant: Bellingcat gelinkt aan Daesh/ISIS

Een nieuw rapport heeft de samenwerking in het verleden van Eliot Higgins van Bellingcat en invloedrijke neoconservatieven blootgelegd met het ‘ meest invloedrijke Twitter-account ‘ van de terreurgroep Daesh, ook bekend als de Islamitische Staat (ISIL, ISIS).

Die samenwerking heeft ertoe bijgedragen dat het account, dat werd gepost onder de Twitter-handle @shamiwitness, werd gepromoot als een “expert” voor buitenlandse jihadisten, terwijl het ook bijdroeg aan het promoten van de pro-Daesh-berichten van het account.

In plaats van een ‘expert’ te zijn, werd het account echter beheerd door een Indiase marketingmanager die in Bangalore woonde met de naam Mehdi Biswas. Biswas gebruikt het account om buitenlandse extremisten te rekruteren en hen naar te brengen – waar ze deelnamen aan de slachting van religieuze minderheden, onder andere gruweldaden.

Het explosieve rapport, geschreven en in eigen beheer uitgegeven door journalist Mark Ames, beschrijft uitgebreid hoe westerse accounts en figuren die nauw verbonden zijn met invloedrijke, door de gefinancierde denktanks, de ShamiWitness-account van “een gemene trol” naar een geloofwaardige “ISIS-expert” hebben verheven. werd vervolgens gepromoot door correspondenten uit het van The New York Times en andere reguliere publicaties.

Op het toppunt van zijn populariteit had het ShamiWitness-account – dat vrijwillig werd geschrapt in 2014 door de eigenaar na een expositie van Channel 4 News – meer dan 17.000 volgers en werd gevolgd door tweederde van buitenlandse jihadisten met aanwezigheid op Twitter. Toen Twitter een account van een extremist verbood, was ShamiWitness de sleutel tot het promoten van de nieuwe account die werd gemaakt om de geblokkeerde account te vervangen. ShamiWitness hielp ook buitenlandse extremisten naar slagvelden in Syrië te begeleiden en rekruteerde actief individuen om zich bij Daesh aan te sluiten via zijn sociale media kringen, volgens een rapport dat eerder dit jaar werd gepubliceerd door George Washington University.

Daarnaast promootte het ShamiWitness-account sektarisch geweld door Daesh in Syrië en elders en verzorgde het regelmatig video’s van Daesh-executie en onthoofding van video’s. Het verslag bespotte ook vrouwelijke Koerdische strijders die na Daesh werden verkracht en Daesh verdedigden nadat Amnesty International de groep beschuldigde van het martelen van kinderen vanaf acht jaar oud. Ze beweerden dat de groep alleen tieners van 14 jaar en ouder martelde.

ShamiWitness Higgins

ShamiWitness Higgins

ShamiWitness Higgins

Purblind-promotie

Mark Ames vertelt in detail hoe Westerse ‘experts’ zoals Eliot Higgins van Bellingcat en de Atlantic Council vaak de ShamiWitness-account promootten ondanks de frequente promotie van Daesh-sprekende punten en brutale daden. In tweets bijvoorbeeld, ontgraven door Ames, spoorde Higgins zijn volgelingen aan om meer dan eens de ShamiWitness-account te volgen, als een Syrië-expert en als bron voor informatie over jihadisten en buitenlandse strijders.

ShamiWitness Higgins

ShamiWitness Higgins

In een ander voorbeeld heeft Higgins een video geretweet door ShamiWitness van dode Koerdische vrouwelijke vechters die Daesh had gedood. Dat retweet kwam in 2014 nadat de promotie van Daesh door ShamiWitness goed bekend was en zelfs was blootgesteld aan reguliere verkooppunten zoals Business Insider. In andere gevallen grapte Higgins met ShamiWitness over Daesh -bommenwerpers, waarbij hij ervoor koos een smakeloze verwijzing naar de Amerikaanse komiek Gallagher te maken in plaats van te ontkennen hoe het gebruik van zelfmoord-bom pick-up trucks door terroristische groep duizenden burgers had gedood en verminkt. Higgins heeft ShamiWitness ook eens geadviseerd over hoe om te gaan met zijn online critici.

ShamiWitness Higgins

ShamiWitness Higgins

De online interacties van Higgins met ShamiWitness namen een dramatische wending pas nadat een Channel 4-rapport de rekening liet zien als gerund door een 24-jarige Indiase marketingmanager zonder Midden-Oosten expertise in welke vorm dan ook. Zoals Mark Ames opmerkt, in plaats van eigenaar te zijn van het propageren van een Daesh-propagandarekening van een Indiase staatsburger zonder echte kennis van de regio, probeerde Higgins ShamiWitness te bagatelliseren in een poging zichzelf tegen kritiek te beschermen. Toch, zoals Ames opmerkt, was ShamiWitness niet op Daesh “toiletschoonmaakplicht”, zoals Higgins grapjes had gegeven, aangezien academische rapporten hebben aangetoond dat de account hielp buitenlandse strijders begeleiden naar Syrië, waar ze deelnamen aan gruwelijke terreuraanslagen.

ShamiWitness Higgins

Een andere prominente Syrische ‘expert’ die regelmatig in contact kwam met het ShamiWitness-account was Charles Lister van het door de Saoedische overheid gefinancierde Midden-Oosteninstituut. Net als Higgins promootte Lister de ShamiWitness-account aan zijn volgelingen en maakte hij ook grapjes met ShamiWitness, inclusief een grapje over de hoed gedragen door een beruchte terrorist die hielp om Alawites in de provincie Latakia in Syrië te vermoorden.

ShamiWitness Higgins

ShamiWitness Higgins

ShamiWitness Higgins

Andere vooraanstaande pro-regime-change Syrië “experts” die de ShamiWitness-account promootten zijn:

Michael Weiss of the Daily Beast, Oz Katerji van Vice News en voorheen van Bellingcat; Faysal Itani van de Atlantische Raad, Micah Lee van The Intercept, Liz Sly van The Washington Post en Aaron Zelin van de spin-off van AIPAC, het Washington Institute for Near East Policy, en voorheen van Bellingcat.

ShamiWitness Higgins
ShamiWitness Higgins
ShamiWitness Higgins

Deze personen waren niet de enige die het ShamiWitness-account promootten, aangezien grote Britse publicaties zoals The Daily Mail en The Telegraph hem ook als een ‘activist’ in hun verslaggeving promoverden. Volgens Ames heeft slechts één verslaggever die Michael Shamley’s account had gepromoot ooit ooit publiekelijk zijn verontschuldigingen aangeboden voor het doen van dit verhaal.

Allergisch voor kritiek

Sommige van de cijfers uit het rapport van Ames hebben op het stuk gereageerd, maar niet noodzakelijkerwijs op een professionele manier. Higgins van Bellingcat reageerde bijvoorbeeld op Ames ‘rapportage, niet door een van de serieuze aantijgingen te beantwoorden, maar door Ames te veroordelen omdat ze zich niet realiseerde dat de voormalige blogger-naam van Higgins, “Brown Moses”, een vermeende verwijzing naar een lied van muzikant Frank Zappa.

Gary Brecher, die samen met Mark Ames een podcast host, was verrast door het antwoord van Higgins, geschreven op Facebook:

We hebben het over een lange, gedocumenteerde geschiedenis van samenwerking met een bewezen IS [Daesh] recruiter, een man die online aanmoedigde voor de verkrachting en moord op vrouwen van de YPJ … en het komt erop neer dat “je niet cool bent omdat je mijn Zappa-reference mist”?

Higgins werd vaak bekritiseerd vanwege zijn onprofessionele en vaak opruiende reacties op legitieme kritiek op zijn activiteiten en de activiteiten van Bellingcat, de groep die hij oprichtte. Een bekend voorbeeld was toen Higgins critici vertelde om “op mijn ballen te zuigen” nadat Bellingcat’s analyse van de MH17-crash werd bespot en ontmaskerd door verschillende experts, waaronder MIT-professor Emeritus Theodore Postol.

Het recente rapport van Ames laat echter zien dat het gedrag van door instituties gepromote ‘experts’ zoals Higgins – hoewel hun acties triviaal of trollig lijken – verontrustende, reële gevolgen kunnen hebben die hebben geleid tot gruweldaden begaan in Syrië en elders. Aangezien figuren zoals Higgins vaak kritiekloos worden gepromoot door de reguliere media en vaak ook invloed hebben op het overheidsbeleid, lijkt het waarschijnlijk dat de acties van deze individuen wereldwijde gevolgen zullen blijven hebben, ondanks hun inmiddels gedocumenteerde geschiedenis van het propageren van een propagandist van een terreurgroep en recruiter.

Topfoto | Een samengesteld beeld toont de Twitter-pagina van @shamiwitness, Bellingcat-oprichter Eliot Higgins, links, en de man achter @shamiwtiness, Mehdi Biswas.

Lees verder bij de bron: mintpressnews.com

Westerse ‘experts’ zoals Eliot Higgins van Bellingcat en de Atlantic Council promootten vaak het ShamiWitness-account ondanks de frequente promotie van Daesh-preken en brutale daden.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zorgverzekeraar had de leiding: Faillissement van MC Slotervaart heeft zeker één patiënt in levensgevaar gebracht

Terreurniveau 4 in Nederland