in , ,

Uitleg slimme meter: Hoe zit het nou met privacy?

Alle huishoudens in krijgen voor 2020 een slimme meter aangeboden door hun netbeheerder. Hiermee wil de huishoudens stimuleren om energie te besparen. Met een slimme meter krijgen consumenten namelijk gemakkelijker inzicht in hun energieverbruik. De netbeheerder kan het energieverbruik echter ook op afstand uitlezen, dit zorgt ervoor dat veel consumenten huiverig zijn voor privacyschending. Hoe zit het precies met de slimme meter en privacy?

Uit de consumentenmonitor van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat privacybescherming voor consumenten de belangrijkste reden is om de slimme meter te weigeren of uit te zetten. Er deden 2.466 consumenten mee aan de consumentenmonitor. Van de consumenten die al een slimme meter aangeboden hebben gekregen, heeft 89 procent deze geaccepteerd.

Ongeveer 2 procent daarvan heeft de slimme meter uitgezet, zodat het energieverbruik niet op afstand uitgelezen kan worden door de netbeheerder. 9 procent van de consumenten koos ervoor de slimme meter te weigeren. De meest genoemde reden hiervoor is het beschermen van de privacy.

Als je een slimme meter krijgt aangeboden, kun je drie dingen doen: de slimme meter accepteren, weigeren of accepteren maar uit laten zetten.

Accepteer je de slimme meter, dan kan de netbeheerder de meterstanden elke twee maanden op afstand uitlezen.

Je ontvangt dan een kosten- verbruiksoverzicht waarin je energieverbruik, de kosten hiervoor, een vergelijking met voorgaande jaren en een vergelijking met het gemiddelde verbruik in Nederland staan vermeld.

Weiger je de slimme meter, dan houd je gewoon je oude meter. Houd er wel rekening mee dat er kosten in rekening gebracht kunnen worden als je je bedenkt en je toch een slimme meter wilt laten installeren.

Je kunt de slimme meter ook accepteren, maar de communicatiemogelijkheden laten uitzetten.

Je netbeheerder kan je energieverbruik dan niet automatisch uitlezen, dus je moet dan zelf je meterstanden doorgeven. Wel kun je een energiemonitor aanschaffen en koppelen aan je slimme meter, zodat je zelf wel inzicht hebt in je energieverbruik.

Alles bij de bron; WebWereld

Lees ook eens verder bij de Bron: www.privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tokko
3 jaren geleden

ER is nog een goede reden de slimme meter te weigeren: toen ik zonnepanelen installeerde, goed voor ca 80% van mijn jaarverbruik, heb ik de slimme meter geweigerd.
Het verbruik en de opgewekte energie worden nu automatisch gemiddeld, op de meter is niet te zien hoeveel er is teruggeleverd, zodat het niet eenvoudig mogelijk is om voor de opgewekte energie een lage vergoeding te geven. De salderingsregeling zou volgens minister Kamp nog jarenlang onveranderd blijven, maar je weet hoe het vaak gaat met beloftes van bewindspersonen….
Een energie monitor heb ik zelf al opgesteld om mijn verbruik in de gaten te houden.
Tokko

Migranten verwelkomd met soms tienduizenden euro’s – per maand

Multimiljonair Abramowic na VN toespraak Trump: ‘Derde Wereldoorlog feitelijk al uitgebroken’