in ,

Uitrol 5G, MIVD: gelieve niet te storen tijdens het afluisteren

Nederlandse inlichtingendiensten kunnen in Burum geen satellieten meer afluisteren als het nieuwe -netwerk op volle kracht draait. -directeur Eichelsheim weert zich tegen de telecomlobby.

„Wij hebben onze snuffelcapaciteit nodig.”

Met helder weer zie je ze op drie kilometer afstand; de reusachtige schotels die boven de huizen van Burum uittorenen. Pal naast dit Friese dorpje vangen de stalen oren van de Nederlandse inlichtingendiensten signalen op van tientallen satellieten die boven de evenaar zweven.

Of het afluisterstation in deze streek blijft, is nog maar de vraag. De Nederlandse telecombedrijven willen voor hun toekomstige 5G-netten de 3,5 GHz-frequentie gebruiken – de internationale standaard voor de nieuwe netwerktechnologie.

Ze begonnen een lobby om die frequentie vrijgegeven te krijgen.

Daarmee verstoren ze wel de fluisterzachte signalen die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten proberen op te vangen.

Vanwege ‘Burum’ en andere -grondstations kan boven de lijn -Zwolle voorlopig geen volwaardig 5G-netwerk aangelegd worden.

Tot 2023 hebben veiligheidsdienst en militaire ‘zuster’ MIVD vergunning om in Burum te luisteren naar het satellietverkeer. Ze tappen er telefoongesprekken en internetverkeer af en volgen troepenbewegingen in landen waar Nederlandse actief zijn.

Lees verder bij de bron: NRC

[scan]


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Social Credit Systeem: Chinese Millennials sluiten massaal hoge leningen af met naaktfoto’s als onderpand

Rutte geeft Nederland in rap tempo weg: de Eurozone krijgt zijn eigen begroting