in , ,

Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar complottheorieën, uitkomst is héél verrassend

knollzw / Pixabay

Als het gaat om complottheorieën zijn onze media en wetenschappers opeens expert op het gebied van letterlijk alles. In de media en de wetenschap worden ‘complotdenkers’ nog steeds behandeld als kleine kindertjes die verkeerd denken en die nodig moeten worden bijgeschoold.

Op dezelfde manier wilde de Rooms-Katholieke Kerk ‘ketters’ bekeren tijdens de Inquisitie. Op Nederlandse universiteiten en door tv-programma’s wordt geregeld onderzoek gedaan naar complottheorieën. De uitkomsten zijn iedere keer hetzelfde: het speelt zich af in de marge en het zijn vooral laagopgeleide mensen die samenzweringstheorieën aanhangen.

Nu is er weer een onderzoek van de Universiteit van , uitgevoerd door sociaal psycholoog Michiel van Elk. Hij deed onderzoek naar het geloof in samenzweringen en sprak met verschillende complotdenkers, waaronder mensen die in geloven.

Van Elk kwam tot de conclusie dat deze complotdenkers allerlei denkbeeldige verbanden oppikken die de basis leggen voor afwijkende ideeën en het geloof in samenzweringstheorieën. Hij stelt verder dat intuïtieve mensen gevoeliger zijn voor complotdenken omdat zij snel reageren en niet reflecteren bij gebeurtenissen.

“Hoger opgeleiden zijn over het algemeen minder vatbaar voor samenzweringstheorieën dan lager opgeleiden, omdat
ze vaardiger zijn in het ontleden van informatie en vinden van betrouwbare bronnen.”

Zwaar in de minderheid

Uit recente peilingen blijkt dat het overgrote deel van de bevolking gelooft in complottheorieën.

Mensen die nog geloven in de gangbare theorieën zijn zwaar in de minderheid. De vraag is dan ook: is de samenleving gek of is er iets mis met het systeem?

“De mensen die worden bestempeld als complottheoretici wordt op deze manier onrecht aangedaan.
Het zijn juist de professionele psychologen die een irrationele en autoritaire visie hebben.”

Maar liefst acht op de 10 Fransen geloven in tenminste één complottheorie, bleek vorig jaar uit onderzoek.

Het gebeurt heel vaak dat complottheorieën later feiten worden, schreef docent David Coady van de Universiteit van Tasmanië. Coady merkte op dat complottheorieën een slechte reputatie hebben. Mensen die erin geloven worden gezien als irrationeel.

Dat is volgens hem vreemd, aangezien complottheorieën net als wetenschappelijke theorieën en vrijwel alle andere soorten theorieën soms kloppen en soms niet kloppen.

Inmiddels zijn er meer dan genoeg complottheorieën die worden ondersteund met wetenschappelijk bewijs.

Lees de rest zoals voorbeelden, links en meer verder bij de bron: www.ninefornews.nl

Nadat ze in hun artikel “dus” hebben vastgesteld dat mensen die de sprookjes van de MSM ontmaskeren complotters zijn, gaat het AD er, zoals gebruikelijk, “een expert” bij halen die dan vervolgens eenieder die op zoek gaat naar de waarheid op één hoop gooit en in een vakje duwt.

Er zijn nogal wat mensen die er allerlei wilde en onbewezen theorieën op na houden. Maar waarom eigenlijk? Dat heeft een aantal redenen, zegt sociaal psycholoog Michiel van Elk van de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek naar het geloof in samenzweringen en sprak hiervoor met verschillende complotdenkers. 

Deze man, die bijvoorbeeld nog nooit onderzoek heeft gedaan naar zaken zoals 9/11, zal wel even vertellen wat er mis is met mensen die dat wel hebben gedaan.

,,Als mens zijn we zo geprogrammeerd dat we altijd een verklaring wensen. We hebben de behoefte aan een gesloten wereldbeeld, waarin alles klopt en alles met elkaar samenhangt. Gebeurt er iets vreemds, dan gaan we instinctief op zoek naar verbanden die het gebeurde verklaarbaar maken.’’

En dat gaat niet altijd goed. Van Elk: ,,Ons brein pikt namelijk ook allerlei denkbeeldige verbanden op, ofwel zaken die verband met elkaar lijken te houden maar dat in werkelijkheid helemaal niet doen. Dat legt de basis voor afwijkende ideeën en het geloof in samenzweringstheorieën.’’

Dus, als we naar bovenstaand plaatje kijken, waarbij een nieuwsbericht wordt gebracht over een gebouw dat is ingestort, terwijl het nog duidelijk zichtbaar overeind staat, dan pikt ons brein klaarblijkelijk een denkbeeldig verband op. Logisch toch?

Dan moet er nog even een verband worden gelegd tussen mensen die op zoek gaan naar de waarheid en Nazi’s.

Zo kregen de nazi’s grote aantallen aanhangers door te roepen dat er een Joods was om Duitsland te vernietigen.

En dan heeft “deze expert” de euvele moed om te zeggen dat mensen die op zoek gaan naar de waarheid en dingen echt uitzoeken geen analytisch vermogen hebben en intuïtief te werk gaan. Als er ergens mensen iets uitzoeken en analyseren, dan is het wel onder de aanhangers van de alternatieve media.

Om dan vervolgens aan te komen op het punt dat mensen die op zoek gaan naar de waarheid eigenlijk gewoon domme mensen zijn.

Daarbij speelt mogelijk ook het opleidingsniveau van mensen een rol. ,,Hoger opgeleiden zijn over het algemeen minder vatbaar voor samenzweringstheorieën dan lager opgeleiden, omdat ze vaardiger zijn in het ontleden van informatie en vinden van betrouwbare bronnen.’’

En hier valt het AD uiteraard volkomen door de mand.

Het twijfelen aan het nut en veiligheid van vaccinaties wordt uiteraard ook gezien als een complot theorie. En laat nu diezelfde MSM verbaasd vaststellen dat het vooral hoger opgeleiden zijn die weigeren om zichzelf en hun kinderen te laten vaccineren?

Consultatiebureau: Vooral hoogopgeleide ouders twijfelen over vaccineren. 

Kortom, ze weten gewoonweg niet meer hoe ze de steeds groter wordende stroom van mensen die op zoek gaan naar de waarheid moeten “weg verklaren” als een soort randdebielen die alle onzin geloven die er op internet staat en die bovendien nog eens lager opgeleid zijn.

Lees verder bij de bron: Mainstream media doen het in hun broek | Niburu.co


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 jaren geleden

“Hoger opgeleiden zijn over het algemeen minder vatbaar voor samenzweringstheorieën dan lager opgeleiden, omdat ze vaardiger zijn in het ontleden van informatie en vinden van betrouwbare bronnen.”

En daar betalen ze dan ook genoeg voor om hun beeld bevestigd te zien?

CIA=complotbedenker
2 jaren geleden

Na het artikel een keer of 5 gelezen te hebben is de conclusie dat complotdenkers het heel vaak bij het rechte eind hebben, dat ze onterecht een slechte naam hebben en dat de CIA een heel grote groep mensen onterecht in een kwaad daglicht hebben gesteld.
Waarbij ik zou willen toevoegen dat de CIA een van de ergste instituten ter wereld is die de wereld al oneeindig veel schade heeft gebracht met kwade daden en ontelbare leugens. En omdat ik complotdenker ben is die boodschap zeer waarschijnlijk waar.

Pensioenfondsen wat hebben we eraan als ze het presteren om in 1 kwartaal 46 miljard euro te verbranden

De aarde in een magnetron? We krijgen maar liefst 20.000 satellieten naast ontelbare zenders op aarde voor 5G netwerk