in ,

Van der Steur beantwoordde zijn eigen Kamervragen aan minister Opstelten

Van der Steur leverde in 2014 minister Opstelten de antwoorden op zijn eigen Kamervragen. Onlangs werd al bekend dat de VVD'er als Kamerlid de Kamerbrieven van de toenmalige minister van Veiligheid en schreef, maar dit gaat verder. Hij schreef niet alleen Opsteltens Kamerbrieven, maar beantwoordde ook kritische Kamervragen van collega's, en van zichzelf.

Geen Kamerlid dat het onderwerp aansneed bij het Kamerdebat over het tweede rapport Oosting dat de verregaande samenwerking tussen Van der Steur en Opstelten wel degelijk vermeldt.

Het rapport van de Commissie-Oosting meldt dat op 9 maart 2014 Van der Steur zijn eigen Kamervragen aan Opstelten beantwoordde. Politiek commentator Tom-Jan Meeus (NRC) schrijft zaterdag dat Tweede Kamerleden bij het laatste debat over de Commissie-Oosting daar helemaal geen punt van maakten. Ze begonnen er niet eens over. Meeus suggereert dat de Kamerleden het rapport gewoon niet helemaal gelezen hebben.

De ambitieuze Kamerlid Van der Steur rook in maart 2014 een ministerspost. De VVD-top had hem immers gevraagd om de wankelende minister Opstelten te ondersteunen. Maar intussen claimde ook staatssecretaris Fred Teeven de ministerspost. Het zou volgens Meeus een verklaring kunnen zijn voor Van der Steurs al te ijverige werkhouding destijds.

doc
Uit het tweede rapport van de Commissie-Oosting.

Hoewel Van der Steur daarin veel te ver ging, stemmen kabinet en Kamerleden regelmatig zaken met elkaar af. ‘Sonderen' heet dat in Den Haag. Zo kreeg de Volkskrant deze week een mailwisseling in handen van het VVD-Kamerlid Sjoerd Potters en het ministerie van .

Hij zou voor de debatten met staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) over het pgb-drama in 2015 zijn vragen vooraf hebben doorgegeven aan Van Rijn. Die daarna ook zijn antwoorden alvast afstemde met Potters. De VVD-vragen en Van Rijns antwoorden stonden dus al vast voor het debat, concludeerde de krant.

In Den Haag zijn dit soort toneelstukjes gewoon. ‘Dat politieke debatten vooraf deels georkestreerd zijn, kan volgens insiders op het Binnenhof alleen naïevelingen verbazen', citeert de Volkskrant Haagse ‘insiders'.

Nu weten we waarom die debatten zelden boeiend zijn, eerder slaapverwekkend. Waarom Den Haag regelmatig lijkt op die spreekwoordelijke één pot nat. Het dualisme (= Kamer controleert het kabinet. Ze werken niet te veel samen) is zoek. Inmiddels is het vertrouwen in politici zeer laag, lopen politieke partijen leeg en loopt Wilders, de politicus die nadrukkelijk afstand neemt van al het gekonkel, met de winst weg. ‘Naïevelingen' zijn namelijk ook kiezers.

(Bronnen: NRC Handelsblad, de Volkskrant)

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!

Photo by EU2016NL cc


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

MH-17 en MH-370 blijven de gemoederen bezig houden

Rutte is totaal, totaal, totaal tegen inspraak in EU context, EU boven alles