Van god los: Natuurlijke eigenschappen planten toch octrooieerbaar

Na een uitzending van Zembla, barstte in Nederland onder het grote publiek een discussie los over de patenteerbaarheid van de natuurlijke eigenschappen van planten. Die zouden geen eigendom van bedrijven mogen worden. De Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau oordeelt anders: dat kan volgens de beginselen van het Europese octrooirecht wel degelijk.

Zembla nam in zijn TV-uitzending van 4 maart jongstleden met name Monsanto op de korrel. Het bedrijf heeft patenten die de weg naar gunstige planteigenschappen voor andere veredelaars juridisch en financieel afsluiten. Ook bleek dat oude Nederlandse zaadveredelaars zoals RijkZwaan inmiddels een flink aantal patenten op hun naam hebben staan.

Onaangenaam verrast

De Hoge Kamer van Beroep, het hoogste rechtsprekende orgaan van het Europees Octrooi Bureau, oordeelde deze week dat octrooien mogelijk blijven op planteneigenschappen die via kruisen en selecteren van zogenaamde “wezenlijk biologische processen” in nieuw te ontwikkelen plantenrassen worden ingebracht.

Omdat octrooien alleen behoren te worden verleend op uitvindingen, reageert de Nederlandse veredelaarskoepel Plantum onaangenaam verrast.

Plantum vindt dat de uitspraak diametraal ingaat tegen de argumentatie die de branchevereniging van bedrijven in plantaardig uitgangsmateriaal had ingediend bij de Hoge Kamer. Directeur Niels Louwaars noemt de uitspraak ‘een gemiste kans’ omdat het op korte termijn zal leiden tot honderden nieuwe octrooiaanvragen op planteneigenschappen. De veredelingssector zou daar niet bij gebaat zijn.

Lees verder via Foodlog.

Photo by allfr3d

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close