in ,

Na het slopen van PGB: Van Rijn doet greep in gemeentelijke zorgkas

Gemeenten en het liggen opnieuw op ramkoers over de zorghervormingen. Reden is dat staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) nog geen drie maanden na de decentralisaties een greep uit de gemeentekas wil doen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Van Rijn vindt dat hij recht heeft op het geld, omdat in 2014 minder aan jeugdzorg is uitgegeven dan was begroot.

Het gaat om een kwart miljard die uit de gemeentekas van volgend jaar moet komen. De staatssecretaris wil daarmee zijn eigen tekorten dekken. Deze zijn ontstaan doordat veel jongeren en mensen met problemen vorig jaar in aanloop naar de zorghervormingen nog snel zijn aangemeld voor zwaardere zorg, betaald door het Rijk. Bovendien blijven mensen minder lang thuis wonen dan het eerder had berekend. Dat kost volgend jaar 270 miljoen en dat bedrag loopt op tot 435 miljoen euro in 2018.

Omdat de gemeenten voor deze groepen geen kosten meer maken, vindt Van Rijn dat hij ze kan korten. Maar de koepel VNG is daar razend over. „Dit zijn de gevolgen van het beleid dat hij zelf heeft ingezet. Je kan niet na drie maanden de spelregels wijzigen omdat je zelf een probleem hebt”, zegt een woordvoerster.

Bron: Telegraaf.nl

Martin van Rijn heeft ook nog PGB gesloopt

Het nieuwe systeem voor het uitbetalen van het persoonsgebonden budget is aan het uitdraaien op een humanitaire ramp. De betaalt de PGB uit, maar moet eerst toestemming krijgen van gemeente of verzekerheid. Met als gevolg dat de SVB gigantisch achterloopt op het uitbetalen. Dat is kut.

ZorgStas Martin van Rijn (PvdA), die na ophef wel snel de situatie in het verzorgingstehuis van zijn moeder verbeterde, beloofde dat de problemen op 15 mei opgelost zouden zijn. Deze prognose is echter zo haalbaar als vrede tussen en Palestina, een oplossing voor het probleem van de visvoervluchtelingen en een succesvol TV-format verzinnen voor Beau van Erven-Dorens.

Terwijl experts al maanden van te voren waarschuwde voor deze ellende. Maar luisteren, ho maar. En bezorgde #PGBalarm-burgers worden weggezet als hetzerige opruiers.

Bron: GeenStijl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

Windenergie kost de burger veel (belasting)geld en levert niets op

Na slopen van PGB en greep zorgkas: Van Rijn houdt meerkosten achter voor Kamer