in , ,

Van spaarbank naar voedselbank

6889458772 af59dd8458 voedselbank1

De titel van dit artikel klinkt niet erg bemoedigend. Toch is deze aanhef voor 85.000 Nederlanders helaas een naakte waarheid. Het zal je maar gebeuren. Een aantal jaren geleden had je nog een leuk bedragje uitstaan bij onze ‘good old’ Rabobank, maar na een reorganisatie of faillissement van je werkgever of van je eigen onderneming moet je ineens rondkomen van een uitkering. Een te lage uitkering omdat je hypotheek ietwat te hoog lag en de kosten van levensonderhoud niet vanzelf lager worden.

 

Geen spaarbank, maar voedselbank

De woonlasten van bijvoorbeeld een eigen woning, die voor een nieuwbakken uitkeringsgenieter vaak teveel vierkante meters telt, staan niet meer in verhouding tot het inkomen. De woning staat te koop voor drie en een halve ton en laat dat nu net de moeilijke prijsklasse zijn. Veel zakken met de vraagprijs kan niet vanwege de onderwaarde van de woning t.o.v. de hypotheek. De bank wil niet al teveel verlies lijden natuurlijk. Voor zowel de bank als voor jezelf mag deze situatie niet te lang duren want de centjes op de spaarbank kunnen na een jaar helemaal op zijn.Interen noemen we dat, het is een veel gehoorde kreet de laatste tijd. Automatisch volgt voor een aantal pechvogels de overstap van spaarbank naar voedselbank en dat maakt nogal enig verschil. Hoewel, voor je spaarrente maakt het al niks meer uit, de rente daalt gestaag verder naar nul. Op afroep je voedselpakketje afhalen en tegelijk even langs het stadskantoor om alvast die onvermijdelijke bijstandsuitkering aan te vragen omdat de WW-uitkering niet eeuwig duurt.Voor het UWV straks weer een werkloze minder maar voor de gemeente en de gemeenschap dus weer een armoedzaaier er bij.

 

Kwijtschelding aanvragen

O ja, tegelijk op het gemeentehuis even een kwijtscheldingsformulier invullen om al je gemeentelijke belastingen op oninbaar te laten zetten. De stg. Ombudsman adviseert iedereen met een inkomen beneden de beslagvrije voet om kwijtschelding van rijks- en gemeentelijke belastingen aan te vragen omdat de norm aangeeft dat je met je lage inkomen na aftrek van vaste lasten niet voldoende overhoudt om in de gemeenschappelijke lasten bij te dragen. Dat gaan de resterende belastingbetalers wel doen onder een alsmaar stijgende belasting- en premiedruk. Logisch natuurlijk, omdat telkens meer belastingbetalers afhaken om onze schatkist te vullen. Overigens zit je met een bijstandsuitkering en soms ook een WW-uitkering met aftrek van huur of hypotheekrente en zorgverzekering al gauw met een inkomen wat beneden de beslagvrije voet uitkomt (PDF alert).

Lees verder via Biflatie.nl.

Foto via ThanhTam_ cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
14420535283 5ed1ef8e57 Marokko1

Rechter wijst voor tweede keer verlaging kinderbijslag Marokko af

2495544558 040220d635 lampedusa1

EU is groots: EU betaalt Marokko voor migranten