in

Veelbelovend: Baas in eigen cloud? Vergeet het maar

8018542041 ebf2c48d9f tech cloud1

Het tech-seizoen is geopend met een grote Celebrity Nude Hack!! (uitroeptekens toevoegen naar smaak) die deze week alle websites domineerde. Het klikvlees: uitgelekte foto’s van zo’n honderd Amerikaanse beroemdheden. Het is de prijs van de roem, maar ook een tekortkoming van de clouddiensten.

Op dit moment lijkt het alsof de gewraakte foto’s afkomstig zijn van iCloud, Apples synchronisatiedienst. Het zou ook kunnen met Google+, Microsofts OneDrive of Dropbox: die wapperen allemaal met gratis gigabytes voor je sappige selfies, slechts beschermd door een wachtwoord. De webbedrijven hopen dat je zoveel data opslaat dat je er extra gigabytes bij moet kopen.

Ook de cloud gaat stuk

De onmetelijke cloud lijkt een aantrekkelijke uitbreiding op de beperkte geheugenruimte van je telefoon en je harddisk waarvan je weet: hij gaat ooit stuk. Maar online opslag is niet feilloos, zo toont de Celibrity Nude Hack opnieuw aan. Als het mis gaat – of je nu je gegevens verliest of je waardigheid – dan heb je pech.

Baas in eigen cloud? Vergeet het maar. De gebruiksvoorwaarden van de gratis opslagdiensten laten zich lezen als een klassiek staaltje eenrichtingsverkeer. De bestanden die je op de server plaatst mogen namelijk niet zijn… (pak het woordenboek er maar even bij) “unlawful, harassing, threatening, harmful, tortious, defamatory, libelous, abusive, violent, obscene, vulgar, invasive of another’s privacy, hateful, racially or ethnically offensive, or otherwise objectionable”. Dit citaat komt uit de voorwaarden van iCloud, maar geldt net zo goed voor Microsoft, Google en Dropbox.

Garantie tot aan de voordeur

Je gegevens kunnen zonder pardon gewist worden, bijvoorbeeld als ze auteursrechten schenden of wetten overtreden. Een clouddienst mag je data controleren, weigeren en verwijderen, maar “is daartoe niet verplicht”. Natuurlijk zijn deze voorwaarden zo scherp gesteld om rechtszaken en aansprakelijkheid te voorkomen. Als er iets mis gaat aan de kant van de opslagdienst (een hack, een lek, een storing) dan is er geen vergoeding voor dataverlies of gevolgschade. Zoals Google het passend verwoordt: “We leveren onze diensten as is.”

Je bloeddruk in de cloud

Of die foto’s nu daadwerkelijk uit iCloud gejat zijn of niet, de ophef is voor Apple onhandig in de aanloop van de presentatie van de nieuwe iPhone en een nieuwe versie van het besturingssysteem (iOS) op dinsdag 9 september. iOS8 krijgt een Health-app, software die gegevens verzamelt over je sportieve prestaties, medicijngebruik, bloeddruk en onderzoeksuitslagen. De dokter kan op afstand meekijken.

via NRC Q.

Foto via 2nd Stryker Brigade Combat Team, 25th Infantry Div cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3669869960 4f1db43e96 waterschap1

Zodat de onzinnige waterschapbelasting niet opvalt: Verkiezing Provinciale Staten samen met Waterschappen

Wacko samenleving: Wat doe je als je trein uren stilstaat door een storing? #Treinfie!