in , ,

Venezuela wil afstand doen van de dollar

BN VC424 congha P 20170913151845

Oog om oog, tand om tand… zo zal de overheid van Venezuela gedacht hebben omtrent de nieuwe Amerikaanse sancties. Voor de olie die ze verkopen, willen ze voortaan euro’s in ruil krijgen in plaats van Amerikaanse dollars. Oliehandelaren krijgen dit opgedragen van bovenaf, de grootste olieproducent van Venezuela spoort aan om actie te ondernemen tegen de Verenigde Staten van Amerika.

De Amerikaanse druk op Venezuela wordt verhoogd aan de hand van nieuwe financiële sancties, maar dat laat de Venezolaanse overheid niet zomaar gebeuren. Via de grootste olieproducent worden oliehandelaren opgeroepen om geen dollars meer te accepteren als betaling bij de verkoop van olie.

Petróleos de Venezuela heeft de opdracht gegeven aan zijn private joint-ventures om rekeningen te openen in euro’s en om bestaande rekeningen en cashposities te converteren van dollar naar euro. Op deze manier gaan ze proberen om de Amerikanen een koekje van eigen deeg te geven en zo de sancties, die zullen worden opgelegd door de Trump-administratie, te omzeilen.

Deze sancties komen er omdat president Maduro, volgens de Verenigde Staten van Amerika, een wanbeleid voert dat niet democratisch is. De sancties verhinderen Amerikaanse bedrijven om zaken te doen in Venezuela alsook mag er geen geld uitgeleend worden aan de regering van Maduro.

De actie is nog niet publiekelijk bekend gemaakt, maar president Nicolás Maduro heeft al gehint dat Venezuela deze richting zal uitgaan als de financiële sancties effectief worden doorgevoerd. Er zou al een mandje van andere valuta klaar staan die de Amerikaanse dollar perfect kunnen vervangen, aldus president Maduro.

Maar deze beslissing is niet rationeel en zal waarschijnlijk een harde terugslag geven, zo denkt Nomura analist Siobhan Morden. 95 procent van haar inkomsten komt uit de export van olie en het merendeel daarvan gaat naar de Verenigde Staten van Amerika. De kans is dus bijzonder groot dat Venezuela zich hiermee in eigen voet schiet.

Bronnen: MarketupdateFinanzenFox

Lees verder bij de Bron: time2wakeup.me

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
COKE

Suikerdranken weg van school, maar ongezonde light-varianten verdwijnen niet

1434793704 es 700x336

Europa voert de druk op Rusland op met nieuwe pestmaatregel