in , ,

Verantwoordelijke voor dwaling Schiedammer parkmoord, wordt Procureur-generaal bij Hoge Raad

Het kan gewoon in Nederland mits je van de CDA lid bent. Mr. J. Silvis was mede verantwoordelijk voor één van de grootste rechtelijke dwalingen in de Nederlandse historie.

 

En nu valt er op de website van de rijksoverheid het volgende te lezen:

Mr. J. Silvis wordt procureur-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie mee ingestemd hem voor te dragen voor benoeming.

De heer Silvis is op dit moment werkzaam als rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Eerder was hij onder meer  advocaat-generaal bij de Hoge raad, vice-president van het hof Den Haag en de rechtbank Rotterdam.

In 2012 was er al stevige kritiek op zijn benoeming als rechter mensenrechtenhof:

“The election of Silvis to the court was criticized by fellow Dutch jurists as Silvis was the presiding judge on the Schiedammer parkmoord (nl), one of the largests miscarriages of justice in Dutch history”

Achtergrond:

De Raad van Europa heeft gisteren advocaat-generaal bij de Hoge Raad Jos Silvis gekozen tot de nieuwe Nederlandse rechter bij het Europese mensenrechtenhof in Straatsburg. Veel Nederlandse juristen vinden die keuze ongepast omdat Silvis als rechter verantwoordelijk was voor een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse strafrechtpleging.

Silvis was in 2001 voorzitter van de strafkamer van de Rotterdamse rechtbank. Die veroordeelde Cees B. na een valse bekentenis ten onrechte tot 18 jaar cel wegens de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss. Dit oordeel werd later herroepen toen uit DNA-onderzoek bleek dat Cees B. de dader niet kon zijn.

‘Te bizar voor woorden’

Een commissie van de Raad van Europa had hoogleraar strafrecht Taru Spronken bovenaan de lijst gezet als beste Nederlandse kandidaat. Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen, die recente gerechtelijke dwalingen onderzocht, noemt het “te bizar voor woorden” dat de Raad van Europa Silvis koos in het mensenrechtenhof:

“In Straatsburg moeten alleen gezaghebbende magistraten zitten. Door deze dwaling heeft Silvis alle gezag als rechter verloren. Nederland zet zichzelf nu voor gek in Europa.”

Hans Franken, CDA-senator en voorzitter van de 14 Nederlandse parlementariërs in de Raad van Europa, zegt dat Silvis is gekozen vanwege zijn “grote ervaring en diepgang als jurist”. Franken zegt desgevraagd dat hij niet wist dat Silvis de Schiedammer Parkmoordzaak deed.

Lees verder bij de Bron: NRC

Photo by Mimsen


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De politie wordt ingezet voor censuur en dictatuur

Hardwerkend Nederland op laatste plaats met aantal vakantiedagen West-Europa