in ,

Verliesleidende Betuwelijn kost alweer miljoenen belastinggeld extra; ministerie houdt het stil

De verliezen op de Betuwelijn zijn veel hoger dan de ons heeft voorgespiegeld. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer, dat in handen is van RTL Nieuws.

De spoorwegverbinding van naar Duitsland kostte 4,5 miljard . 160 treinen per dag zouden erop rijden. Maar dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. Per etmaal rijden er maar 100 treinen over het spoor. En dus leidt de Betuweroute al jaren fors verlies. De Betuwelijn heeft de Nederlandse staat in totaal al 322 miljoen euro aan gekost. Dat bedrag komt dus bovenop de aanlegkosten.

Kosten verzwegen

In het rapport is keihard vastgesteld dat de hogere kosten zijn verzwegen: het ministerie wist al jaren dat de Betuwelijn veel duurder uitpakte, maar meldde dat niet aan de Tweede Kamer. Een kwalijke zaak, zegt verslaggever Roel Geeraedts: “Het ministerie doet bewust schimmig over deze kosten om de minister en staatssecretaris niet in de problemen te brengen. Maar het gaat wel om besteding van honderden miljoenen euro’s aan belastinggeld.”

In de periode 2006 tot 2013 meldde het ministerie van en Milieu dat de Nederlandse overheid 76 miljoen bijdraagt aan de verliesgevende Betuweroute. In werkelijkheid gaf de staat meer dan het dubbele uit: 170 miljoen euro. Maar het exacte bedrag is niet aan de Tweede Kamer gemeld, blijkt uit het kritische rapport.

De jaren daarna (2013-2015) betaalde de staat nog eens 152 miljoen aan de Betuweroute. Ook dat bedrag is niet in openbare stukken terug te vinden.

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!

Photo by Rob Dammers cc


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wim Kok; oude rode haan is het spinnen niet verleerd

Belastingparadijs of niet: Nederland Europees kampioen in faciliteren belastingontwijking