in ,

‘Vertrouw de overheid maar’: AstraZeneca, producent van Nederlands coronavaccin wordt beschermd tegen schadeclaims

52e9d3454357a514f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254784b762773dd964c 640 covid vaccin

AstraZeneca is door de meeste landen waarmee het leveringsovereenkomsten heeft gesloten bescherming geboden tegen toekomstige claims over productaansprakelijkheid met betrekking tot zijn COVID-19-vaccin, vertelde een senior executive aan Reuters.

Met 25 bedrijven die hun vaccinkandidaten op mensen testen en zich klaarmaken om honderd miljoen mensen te immuniseren zodra is aangetoond dat de producten werken, is de vraag wie de schadeclaims moet betalen in geval van bijwerkingen een lastig punt in de onderhandelingsonderhandelingen.

“Dit is een unieke situatie waarin wij als bedrijf simpelweg geen risico kunnen nemen als het vaccin over … vier jaar bijwerkingen vertoont”, vertelde Ruud Dobber, lid van Astra’s senior executive team, aan Reuters.

“In de contracten die we hebben, vragen we om schadeloosstelling. Voor de meeste landen is het acceptabel om dat risico op hun schouders te nemen omdat het in hun nationale belang is, ”zei hij, eraan toevoegend dat Astra en regelgevers veiligheid en verdraagzaamheid een topprioriteit maakten.

Dobber zou de landen niet noemen.

EU-functionarissen vertelden Reuters deze week dat productaansprakelijkheid een van de controversiële punten was in de Europese inspanningen om leveringsovereenkomsten te sluiten voor mogelijke COVID-19-vaccins van Pfizer, Sanofi en Johnson & Johnson.

De Verenigde Staten hebben echter al een wet om claims over onrechtmatige daad uit te sluiten van producten die helpen bij het beheersen van crises in de volksgezondheid in de vorm van de Public Readiness and Emergency Preparedness of PREP Act van 2005.

AstraZeneca, de op één na grootste medicijnfabrikant van Groot-Brittannië, heeft beloofd in totaal meer dan 2 miljard doses zonder winst te leveren in overeenkomsten met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Europese landen, onder andere landen en organisaties.

De deals van Astra verschillen van de meeste rivalen omdat ze overheidssteun hebben gekregen voor productie- en ontwikkelingsinspanningen, terwijl concurrenten zoals GlaxoSmithKline op zoek zijn naar een prijs voor een afgewerkt product, afhankelijk van goedkeuring.

Om te beweren dat het winst van de samenwerking van $ 1,2 miljard in de Verenigde Staten heeft afgewezen, heeft Astra de regering zelfs toegang verleend tot financiële rekeningen met betrekking tot de onderneming, aldus Dobber.

‘Er zijn heel duidelijke mijlpalen voordat ze gaan betalen. Omdat we de belofte hebben gedaan om het vaccin zonder winst te maken, krijgen auditors van de Amerikaanse regering gratis toegang tot onze boekhoudkundige boeken, ”zei hij.

Lees verder bij de bron: Reuters

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
wikimedia epstein clinton pedo island 01a 480x300 1

Rechtbankverslagen: ‘Bill Clinton met twee jonge meisjes op Epsteins pedo-eiland’

koopkracht 1563889923

Uw koopkracht gaat straks rechtstreeks naar de zorg (maar geen politicus die het durft te zeggen)