in

Verzekeraar weigert kankerpatiënt

988d4a2a543fee9e47069711 640 kanker1

Als (ex-)kankerpatiënt kom je er niet in bij verzekeraars Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ. Dat heeft Daniël de Rijke althans ervaren, die is genezen van Hodgkin. Hij heeft een open brief geschreven aan minister Schippers van Volksgezondheid, omdat hij door verschillende verzekeraars is geweigerd. ONVZ karakteriseert hem zelfs als ‘een brandend huis’, schrijft De Rijke.

De Rijke (21) schrijft dat de reden waarom hij zich aanvullend wil verzekeren, niets te maken heeft met de kanker waarvan hij is genezen. De student zit op rugby en wil dat de verzekering fysiotherapie dekt, voor het geval dat hij geblesseerd raakt. “Dat heeft niks te maken met mijn kanker, maar ik word vanwege die kanker wel geweigerd bij drie verzekeraars en misschien wel meer.”

Schrijnend geval

“Veel verzekeraars die ik heb gebeld ‘denken’ dat ik met mijn verleden wel word toegelaten maar kunnen daar geen zekerheid over geven: dan moet ik eerst een aanvraag indienen. Het Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ weigeren mij ronduit. Het ONVZ karakteriseert mij zelfs als ‘een brandend huis’. Voor Zorgverzekeraars Nederland kennelijk heel gewoon, de koepelorganisatie serveert mij af als ‘een schrijnend geval’”, schrijft De Rijke.

Acceptatieplicht

Verzekeraars hebben een acceptatieplicht, maar ze kunnen aan risicoselectie doen via de aanvullende verzekering. (DeOndernemer.nl.)


Twee grote Nederlandse farmacieconcerns hebben enorme hoeveelheden geld verdiend over de ruggen van doodzieke kankerpatiënten. Dat schrijft het AD. De Europese Unie heeft de twee een boete van 16 miljoen euro opgelegd.

Hoe dat zit? Bijna anderhalf jaar betaalde het ene bedrijf de andere, om zo te voorkomen dat er een veel goedkoper pijnbestrijdingsmiddel op de markt kwam. Eurocommissaris van Mededinging Joaquin Almunia noemt het schokkend. “Alleen maar om meer winst te maken.”

Alternatief

Daarom konden de bedrijven Janssen-Cilag uit Tilburg, onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson, en Sandoz uit Almere, onderdeel van het Zwitserse Novartis, gisteren rekenen op een boete van respectievelijk 10,8 en 5,5 miljoen euro. Janssen zou Sandoz betaald hebben om een alternatief voor pijnstiller fentanyl, honderd keer sterker dan morfine, van de markt te houden. Almunia: “Deze boete moet zorgen dat ze voortaan wel twee keer nadenken voordat ze nog eens met hun gedrag zowel de patiënt als de belastingbetaler schaden.”

Financiële schade

Farmaceut Janssen-Cilag ontkende dat het patiënten financieel heeft geschaad. Volgens hen werd het betrokken middel volledig vergoed. Daarmee zeggen ze in bedekte termen dat de verzekeraars en hun premieplichtigen voor de kosten mogen bloeden.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
41d0f851553e41ef2b6bcb62 640 politici1

Dit is wat politici moeten kunnen anno 2014

1457165346 68a84f18ac bizar1

Bizar: verhoging ziektekostenpremie, eigen bijdrage en zorgtoeslag naar beneden. Donkere wolken voor 2015