in , ,

Villa’s zijn de oplossing: Gemeenten worstelen met huisvesting grotere asielgezinnen

Zo is er in Berkelland een illustrerend voorbeeld. ,,We hebben personen en gezinnen op de wachtlijst voor een woning, waaronder een gezin met 8 personen’’, vertelt Berkelland woordvoerster Wencke Hoijtink. Dat terwijl woningen in de sociale huur vaak twee of drie slaapkamers kennen.

,,De reden waarom het plaatsen momenteel eveneens stagneert in ’’, begint woordvoerster Wietse Hummel, ,,wij hebben te maken met specifieke woonvragen van asielzoekers. Zoals mensen met medische beperkingen en diversiteit in gezinsgrootte. Gezamenlijk met de krapte op de sociale huurwoningmarkt, resulteert dit in een langere wachttijd voor plaatsing in de gemeente.’’

De vierhonderd asielzoekers die nu nog geen plek hebben, moeten blijven wachten in asielzoekerscentra. De centra in Zutphen en Harderwijk lieten al weten extra bedden te moeten regelen. Doordat asielzoekers met verblijfstatus niet doorstromen en er extra asielzoekers Nederland binnenkomen, raken de centra vol.

Tegen de stroom in hebben vijf gemeenten hun taakstelling (het aantal te plaatsen asielzoekers) al gehaald. Het gaat om Elburg, Ermelo, Ommen, Voorst en Zeewolde.

Ze zochten vaak oplossingen buiten de sociale huursector. Zo wist Voorst de wachtlijst te reduceren door een alternatieve manier van opvang. De gemeente Voorst gebruikt daarvoor onder meer een oude villa. Daar verblijven in meerdere kamers statushouders.

Nadat de gemeente de villa aankocht en bekend werd dat er vluchtelingen in kwamen, ontstond brand in de villa. De brand was waarschijnlijk aangestoken, nooit werd helder of het motief de komst van vluchtelingen was. ,,De brand is voorbij en het pand is nu bewoonbaar’’, zegt Voorst-woordvoerder Linda Simons. 

Sinds vorige week zitten de eerste mensen er, waaronder een gezin uit Syrië, een moeder met drie jongetjes. Ze willen niet met hun naam in de krant. De kinderen praten al perfect Nederlands en voetballen in de , op deze zondagmiddag. Het wachten is op hun vader, die misschien overkomt, maar nog in Syrië is.

Lees verder via De Stentor

Lees ook dit: Nederlandse gezinnen wachten jarenlang op onderdak:

De afgelopen zes jaar is het aantal geregistreerde daklozen in Nederland in rap tempo toegenomen. Op het moment zijn het er zo’n 31.000, ruim 13.000 meer dan in 2010.

De helft daarvan zit in de vier grote steden; vooral Amsterdam heeft te kampen met grote aantallen dakloze mensen. Die stijging heeft meerdere oorzaken, maar de belangrijkste laat zich raden: de .

Lees verder via RTL nieuws

Lees ook eens verder bij de bron: eunmask


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
W.A.N. Beleid
2 jaren geleden

De NL overheid is krankzinnig ! Villa’s, uitkeringen, kinderbijslag en prompte huisvesting voor gelukzoekers en de eigen bevolking die een godsvermogen aan belasting betalen in kleine huisjes van 150 jaar oud of ouder in achterstandswijken die vervolgens ook nog de kosten mogen dragen van dit wanbeleid. Het is om uit je vel te springen …. Wanneer komt de NL bevolking massaal in opstand ???

Laten we om te beginnen eens onze soldaten terugtrekken uit het midden oosten. Daar hebben we helemaal niets te zoeken. En vervolgens zouden we ook wat meer druk op de VS kunnen uitoefenen die al sinds WWII onafgebroken in oorlog zijn …. De VS heeft 7500 kernwapens. De echte terroristen zitten bij het grote geld ….

N.L. First
2 jaren geleden

Ik heb een veel betere oplossing: eigen bevolking in de villa’s en de gelukzoekers in de achterstandwijken.

2 jaren geleden

De regeering van vroeger was niet zo jofel voor de Toen Nederlands gezinde Ambonezen en anderen, die het moesten doen met een kamp en troep.Waarom nu villas, die gegarrandeerd uitgewoond worden in de kortste tijd….ga je schamen linkse kliek.

Verborgen armoede: Meer dan een derde van 20- tot 45-jarige Nederlanders heeft minder dan 3.000 euro spaargeld

Zweden annuleert traditioneel kerstconcert en wil meer islamitische evenementen