in , ,

Villa’s zijn de oplossing: Gemeenten worstelen met huisvesting grotere asielgezinnen

villa asielzoekers

Zo is er in Berkelland een illustrerend voorbeeld. ,,We hebben personen en gezinnen op de wachtlijst voor een woning, waaronder een gezin met 8 personen’’, vertelt Berkelland woordvoerster Wencke Hoijtink. Dat terwijl woningen in de sociale huur vaak twee of drie slaapkamers kennen.

,,De reden waarom het plaatsen momenteel eveneens stagneert in Harderwijk’’, begint woordvoerster Wietse Hummel, ,,wij hebben te maken met specifieke woonvragen van asielzoekers. Zoals mensen met medische beperkingen en diversiteit in gezinsgrootte. Gezamenlijk met de krapte op de sociale huurwoningmarkt, resulteert dit in een langere wachttijd voor plaatsing in de gemeente.’’

De vierhonderd asielzoekers die nu nog geen plek hebben, moeten blijven wachten in asielzoekerscentra. De centra in Zutphen en Harderwijk lieten al weten extra bedden te moeten regelen. Doordat asielzoekers met verblijfstatus niet doorstromen en er extra asielzoekers Nederland binnenkomen, raken de centra vol.

Tegen de stroom in hebben vijf gemeenten hun taakstelling (het aantal te plaatsen asielzoekers) al gehaald. Het gaat om Elburg, Ermelo, Ommen, Voorst en Zeewolde.

Ze zochten vaak oplossingen buiten de sociale huursector. Zo wist Voorst de wachtlijst te reduceren door een alternatieve manier van opvang. De gemeente Voorst gebruikt daarvoor onder meer een oude villa. Daar verblijven in meerdere kamers statushouders.

Nadat de gemeente de villa aankocht en bekend werd dat er vluchtelingen in kwamen, ontstond brand in de villa. De brand was waarschijnlijk aangestoken, nooit werd helder of het motief de komst van vluchtelingen was. ,,De brand is voorbij en het pand is nu bewoonbaar’’, zegt Voorst-woordvoerder Linda Simons. 

Sinds vorige week zitten de eerste mensen er, waaronder een gezin uit Syrië, een moeder met drie jongetjes. Ze willen niet met hun naam in de krant. De kinderen praten al perfect Nederlands en voetballen in de zon, op deze zondagmiddag. Het wachten is op hun vader, die misschien overkomt, maar nog in Syrië is.

Lees verder via De Stentor

Lees ook dit: Nederlandse gezinnen wachten jarenlang op onderdak:

De afgelopen zes jaar is het aantal geregistreerde daklozen in Nederland in rap tempo toegenomen. Op het moment zijn het er zo’n 31.000, ruim 13.000 meer dan in 2010.

De helft daarvan zit in de vier grote steden; vooral Amsterdam heeft te kampen met grote aantallen dakloze mensen. Die stijging heeft meerdere oorzaken, maar de belangrijkste laat zich raden: de recessie.

Lees verder via RTL nieuws

Lees ook eens verder bij de bron: eunmask

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e836b40620f0093ecd0b470de7444e90fe76e6d311b3124297f7c1 640 armoede

Verborgen armoede: Meer dan een derde van 20- tot 45-jarige Nederlanders heeft minder dan 3.000 euro spaargeld

22064493361 1cbc2e20e7 sweden migrants

Zweden annuleert traditioneel kerstconcert en wil meer islamitische evenementen