in , ,

Vingerafdrukken paspoort niet te gebruiken voor opsporing en vingerafdruk steeds makkelijker gefopt

fingerprint 1548271624
kalhh / Pixabay

Biometrische gegevens die Nederlanders voor hun paspoort afgeven kunnen niet worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden, zo heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken op Kamervragen laten weten. VVD-Kamerleden stelden vragen naar aanleiding van een artikel over het delen van vingerafdrukken tussen Nederland en de Verenigde Staten voor opsporing en vervolging.

Knops merkt op dat vingerafdrukken nu alleen voor het paspoort worden opgenomen. Na de aanvraag worden de vingerafdrukken tijdelijk en decentraal bij de uitgevende instantie in het Reisdocumenten Aanvraag en Archiefstation (RAAS) bewaard. Nadat het aangevraagde paspoort aan de aanvrager is uitgereikt, worden deze vingerafdrukken gewist.

“Deze vingerafdrukken worden niet aan derden verstrekt. Nadat de vingerafdrukken uit het RAAS zijn gewist, zijn de vingerafdrukken alleen nog versleuteld te vinden in de chip van het paspoort zelf”, aldus de staatssecretaris.

De politie pleitte eind vorig jaar voor de terugkeer van één Nederlandse database van vingerafdrukken van identiteitsdocumenten, voor identificatie bij rampen en voor onbekende doden.

Volgens de staatssecretaris heeft een centrale biometrische database, in het geval dat de data alleen gebruikt wordt voor reisdocumenten, verschillende voordelen. Zo zou het eenvoudiger zijn om bij verlies van een paspoort of identiteitskaart de identiteit van de aanvrager te verifiëren waardoor misbruik wordt tegengegaan. Ook zou een database moeten helpen bij het tegengaan van identiteitsfraude en biedt het ondersteuning als er twijfel over iemands identiteit ontstaat.

Destijds heeft het kabinet afgezien van de centrale opslag van vingerafdrukken vanwege zorgen over privacy, de veiligheid van een centrale database en function creep. Knops voegt daaraan toe dat biometrische data die afgegeven is voor het paspoort niet voor opsporingsdoeleinden gebruikt kan worden. Wanneer er zou worden besloten om vingerafdrukken voor het reisdocumentenstelsel centraal op te slaan, zouden de Paspoortwet en onderliggende regelgeving moeten worden aangepast.

Alles bij de bron; Security

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl

Vingerafdruk steeds makkelijker gefopt

Vingerafdruksensoren blijken te foppen met zogeheten ‘DeepMasterPrints’, een nieuw type plaatjes van vingerafdrukken die de identiteit van 77 procent van de individuen in een testdataset kan imiteren met een foutpercentage van 1 procent.

De DeepMasterPrints zijn het resultaat van een technologie die valse vingerafdrukken oplevert die bij verschillende mensen een match oplevert. Dat maakt het potentieel mogelijk de authenticatie met een vingerafdruk op een systeem te ondermijnen.

De onderzoekers van de New York University hadden al eerder het systeem Masterprints met een vergelijkbare aanpak. Ze hebben echter het systeem verbeterd zodat nu de randen van de patronen in de vingerafdrukken veel natuurgetrouw overkomen, alsof een geïnkte vinger over papier wordt gerold.

Het systeem is gericht op het gebruik van delen van vingerafdruk. Veel vingerafdrukauthenticatie-systemen werken zo. Doordat met de beschreven methode elke afbeelding een match kan geven met verschillende authentieke vingerafdrukken, wordt een brutekracht-aanval met de visuele informatie op een authenticatiesysteem mogelijk, vergelijkbaar met het gebruik van een wachtwoorden-database op een klassiek inlogsysteem.

Alles bij de bron; AGConnect

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3769283867 01c3214399 fail1

Minister faalt tijdens debat korten op de rechtsbijstand

Child Vaccine Shop Baby Doctor Nurse

Oeps! Recombivax vaccin tekort zorgt voor 75% minder sterfgevallen onder baby’s