in , , ,

VN hebben kritiek op Nederlandse aanpak fraude, het omstreden systeem SyRI treft kwetsbaren

geralt / Pixabay

De Verenigde Naties hebben kritiek op , het omstreden systeem van de Nederlandse overheid om uit­keringsfraude op te sporen. Het maakt van arme mensen en mensen met een migratieachtergrond tweederangsburgers.

Dat stelt Philip Alston, VN-rapporteur voor extreme en mensenrechten. Hij geeft daarmee advies in een die enkele organisaties, samen met schrijvers Tommy Wieringa en Maxim Februari, voeren tegen de Staat. Zij eisen dat de overheid een einde maakt aan het systeem. De zaak dient volgende week.

SyRI is een algoritme, dat gebruik maakt van privacygevoelige gegevens om zo fraude op te sporen in ‘probleemwijken'.

Het systeem gebruikt een grote hoeveelheid gegevens, ­onder meer over arbeid, detentie, ­belastingen, onderwijs, pensioen, schulden, uitkeringen en toeslagen.

Door dit te vergelijken met de gegevens van bekende fraudeurs, wijst SyRI aan waar de risico's op fraude volgens haar het grootst zijn.

De van burgers is in gevaar, stelt Alston. Dat was al zo, door de strenge regels waaraan iemand tegenwoordig moet voldoen om voor in aanmerking te komen.

Dankzij SyRI is Nederland volgens hem een ‘technologische surveillancestaat' aan het worden.

Nieuwsuur bracht maandag het rapport van Alston onder de aandacht.

Lees verder bij de bron: Nederlands Dagblad


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Uitzendkrachten kunnen bijna niet rondkomen, meer dan één baan nodig

GGD: gezondheidsrisico’s door klimaatregels