in , , , , ,

VN heeft geen geld meer voor mensenrechten

dimitrisvetsikas1969 / Pixabay

De mensenrechtenorganen van de moeten sessies annuleren wegens geldgebrek, meldt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR). Amnesty International zegt zich zorgen te maken.

De kampen al enige tijd met verminderde slagkracht als gevolg van de invloed van rechtse nationalistische regeringen en autoritaire regimes.

De OHCHR zegt nu dat zes van de tien verdragsorganen sessies moeten afgelasten om financiële redenen. Het geldgebrek is ontstaan doordat sommige VN-lidstaten hun bijdragen nog niet hebben betaald.

Anna-Karin Holmlund van Amnesty International zegt zich grote zorgen te maken over deze ontwikkeling. “Dit heeft directe gevolgen voor de capaciteit van de VN om vitaal mensenrechtenwerk uit te voeren.” Zonder de bijdragen kunnen mensenrechtenmechanismen van de VN en internationale tribunalen ernstig gehinderd worden in de uitvoering van hun taken, waarschuwt ze.

Executies en verdwijningen

Op 10 mei hadden slechts 44 van de 193 lidstaten hun volledige bijdrage betaald. Het grootste achterstallige bedrag komt voor rekening van de Verenigde Staten.

Naast het mogelijk annuleren van sessies van de verdragsorganen, dreigen mechanismen van de Mensenrechtenraad zoals fact finding missions en onderzoekscommissies die mensenrechtenschendingen onderzoeken, gehinderd te worden in hun werk.

Volgens de OHCHR betekenen de annuleringen dat al geplande besprekingen met lidstaten, en ook behandeling van klachten van individuele slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen, niet volgens planning zullen plaatsvinden. Het gaat dan onder meer om marteling, standrechtelijke executies en gedwongen verdwijningen.

Bindende verdragen

De OHCHR wijst erop dat de tien mensenrechtenverdragen bindende verdragen zijn, die zijn aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN en geratificeerd werden door lidstaten. Elk verdrag heeft een verdragsorgaan (of Comité) met gekozen, onafhankelijke experts die ervoor moeten waken dat lidstaten hun verplichtingen nakomen.

De verdragsorganen die geraakt worden door de financiële problemen, zijn het Mensenrechtencomité, het Comité voor de Eliminatie van Rassendiscriminatie, het Comité tegen Marteling, het Comité voor Arbeidsmigranten, het Comité tegen Gedwongen Verdwijningen, het Comité inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten, het Comité voor de Rechten van het Kind, het Comité inzake de Rechten van Personen met een Handicap, het Comité voor de Eliminatie van Vrouwendiscriminatie en het Subcomité inzake Preventie van Marteling.

Mexicaanse migranten

De VN kampen al enige tijd met problemen op het gebied van de mensenrechtentaken. Zo werd het VN-Mensenrechtenbureau in Burundi in februari na 23 jaar gesloten op last van de overheid. De regering van de Amerikaanse president Donald zette de samenwerking met enkele VN-rapporteurs stop, specifiek met betrekking tot onderzoek naar schendingen van de rechten van Mexicaanse migranten bij Amerikaans-Mexicaanse grens. Dergelijke mensenrechtenschendingen worden nu niet meer gerapporteerd en vervolgd.

De Myanmarese regering weigerde een VN-expert toe te laten tot het land om zich te informeren over de status van Rohingya-vluchtelingen.

Robert Colville, woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, zei eerder deze maand “gealarmeerd” te zijn door de vele moorden op mensenrechtenactivisten in Colombia. In slechts vier maanden tijd werden daar 51 moorden op activisten gemeld.

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Klimaatopwarming nu in Duitsland: Recordhoe­veel­heid sneeuw sinds het begin van de metingen

DENK gebruikt Marokkaanse staatszender voor campagne EU-verkiezingen