in

VN: We stevenen af op “ergste voedselcrisis in decennia”

We stevenen af op “de ergste voedselcrisis in decennia”, zeggen de . Door covid-19 komt grote hongersnood in ten minste 27 landen snel dichterbij.

Geen enkele regio in het Zuiden is immuun, zeggen de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) in een rapport. Het signaleert grote problemen in onder meer Afghanistan en Bangladesh in Azië, Haïti, Venezuela en de Centraal-Amerikaanse Droge Corridor in Latijns-Amerika, , Libanon en Syrië in het Midden-Oosten, en Burkina Faso, Kameroen, Liberia, Niger, Nigeria, Mali, Mozambique, Sierra Leone en Zimbabwe in Afrika.

Geen probleem van morgen

Het zijn “landen waar het risico op een verslechtering van de voedselzekerheid in de komende maanden hoog is”. In sommige landen stijgt het aantal mensen dat door acute honger wordt getroffen nu al, zegt Qu Dongyu, directeur-generaal van de FAO.

De combinatie van een voedsel- en een gezondheidscrisis mogen we niet als “een probleem van morgen” zien, zegt Qu. “We moeten nu meer doen.”

Grote voedselonzekerheid

De 27 landen hadden vóór de pandemie al te kampen met grote voedselonzekerheid, als gevolg van economische crises, instabiliteit, gewapende conflicten, extreme weersomstandigheden, plantenplagen en dierziekten. Covid-19 vergroot het risico op acute honger op verschillende manieren, zegt het rapport.

Mensen verliezen hun baan, waardoor ze minder geld hebben om eten te kopen of geld te sturen naar hun familie. In sommige landen stijgen de voedselprijzen. Ook maatregelen tegen covid-19 hebben aanzienlijke gevolgen voor de productie en distributie van voedsel.

Schoolmaaltijden

Doordat de overheidsinkomsten dalen, worden cruciale sociale vangnetten zoals programma’s voor schoolmaaltijden onvoldoende gefinancierd. Ten slotte kan de pandemie bijdragen tot politieke instabiliteit en conflicten over bijvoorbeeld water of weidegrond in de hand werken.

Uit enquêtes van de FAO in verschillende landen blijkt dat de voedselproductie een ernstig probleem wordt. In Haïti bijvoorbeeld denkt 90 procent van de boeren dat er minder graan zal worden geproduceerd. In Colombia meldt meer dan de helft van de boeren dat het moeilijk is om toegang te krijgen tot veevoer.

Grootste voedselcrisis

Ethiopië en Somalië kampen ook met overstromingen en de aanhoudende plaag van woestijnsprinkhanen. In Afghanistan zijn de voedselprijzen sinds april met 20 procent gestegen, in Jemen met 35 procent. Jemen kampt al met de grootste voedselcrisis ter wereld, 16 miljoen van de 29 miljoen inwoners zijn getroffen.

In Latijns-Amerika is de voedselcrisis voornamelijk een gevolg van armoede en niet van voedseltekorten. Door covid-19 kan de armoede er volgens VN-agentschappen stijgen van 30,3 naar 37,2 procent van de bevolking. De extreme armoede kan toenemen van 11 naar 15,5 procent.

Nog niet te laat

Volgens Qu is het nog niet te laat “om de ergste voedselcrisis in decennia te voorkomen.” De FAO heeft haar programma’s in de kritieke zones aangepast. Voor de uitvoering ervan is volgens het agentschap 428,5 miljoen dollar nodig.

Het WFP schat dat 500 miljoen dollar nodig is om hongersnood in de zwakste landen te voorkomen. Om de lopende programma’s uit te breiden naar 138 miljoen mensen is nog eens 4,9 miljard extra nodig.

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees water
10 maanden geleden

Natuurlijk VN,zelf eentje creëren en dan proberen om de held uit de hangen, vreselijke gedrocht daarzo.

Nederland hard op weg naar de afgrond
10 maanden geleden

De VN bedoelt te zeggen: wij doen ons uiterste beest om de wereld naar de afgrond te helpen en de wereldbevolking te reduceren tot 500 miljoen mensen …..
Maar met mensen als Rat Rutte en Fransjes TImmermans hoef je ook nergens op te rekenen ?
En wat zit er momenteel in de Nederlandse regering? CDA, D66, PvdA onherkenbaar verworden tot niets.

Als mensen anders willen zullen ze echt zelf moeten opstaan en zich verenigen en die satanische zionistische troep afbreken.

WWG1WGA
10 maanden geleden

Problem, solution, reaction…. hmm die strategie werkt prima voor het sheeple people

Docu: De metamorfose van George Orwell en de boodschap van 1984

Daar gaan we: Experts waarschuwen kabinet, neem binnen 3 dagen nieuwe maatregelen