in ,

‘Volgende crisis wordt een liquiditeitscrisis’

graph 3078539 1280

De ergste financiële- en beurscrisis in 50 jaar staat eraan te komen, als we de top dog van JP Morgan mogen geloven. De volgende crisis wordt een liquiditeitscrisis.

Deze waarschuwing en voorspelling komt niet van de eerste de beste. Marko Kolanovic is ‘global head of macro quantitative and derivatives research‘ en heeft een ‘Ph.D. in theoretical physics‘. In een lijvig rapport, 168 pagina’s, bestemd voor de cliënten van de investeringsbank, laat hij nog 48 andere experts en economen aan het woord.

Voornamelijk geautomatiseerde, computergestuurde handel is wat de aandelenmarkten de das zal omdoen.

Timing Liquiditeitscrisis

Er zullen zogenaamde ‘flash crashes‘ op de aandelenmarkten plaatsvinden en er zal grote sociale onrust heersen. De Amerikaanse centrale bank zal moeten interveniëren, aandelen of obligaties opkopen om liquiditeit te voorzien. De liquiditeitscrisis die voor de deur staat hebben we in geen 50 jaar meegemaakt, aldus Kolanovic.

Hij verwacht dat één en ander pas na de eerste helft van 2019 plaats zal gaan vinden. Maar veel zal afhangen van de mate en snelheid van het verhogen van de rentestanden in de VS, van de gevolgen van de handelscrisis met China, en de inkoop van treasuries (eigen staatsobligaties). Hier ziet en hoort u de expert aan het woord.

High Frequency Trading

Met ‘liquidity’ (en de liquiditeitscrisis) doelt de auteur op de snelheid waarmee assets ten gelde kunnen worden gemaakt. In dit geval aandelen en obligaities die ge- en verkocht kunnen worden. Het overgrote deel van de beurshandel is tegenwoordig volledig computergestuurd. Wat tevens betekent dat In een fractie van een seconde naar liquide, cash wordt omgezet. Sinds de kredietcrisis is de door computers gestuurde aandelenhandel (High Freqency Trading) enorm toegenomen.

Computers zijn heden ten dagen voor zo’n 90% verantwoordelijk voor de aankoop en verkoop van financiële producten op de wereldwijde beurzen. Steeds meer partijen gebruiken HFT en ingewikkelde algoritmes en formules om te handelen op de markt.

Er zijn computers die binnen een miljoenste van een seconde een beslissing voor een aan- of verkoop kunnen maken en dit ook kunnen uitvoeren. Door die groei van de computerhandel is ook de kans op een flash crash flink toegenomen.

Kroniek van een aangekondigde crash

Ingebouwde signalen gebaseerd op algoritmes sturen alzo potentieel grote marktbewegingen. Verkopen gebeuren dan niet op fundamentele analyses of redenen maar bijvoorbeeld, omdat de VIX (volatiliteitsindex) verschuift, de verhouding aandelen/obligaties verandert of gewoon wanneer een bepaalde markt met 2% daalt.

En omdat de verkopen op zwakheid gebeuren, kan dit een sneeuwbaleffect tot gevolg hebben. Daarom is een liquiditeitscrisis dus iets om in de gaten te houden.

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e133b30928f61c3e81584d04ee44408be272e1d31bb5144493f4 640 zonnepanelen

Nieuwe regeling niet op tijd klaar: salderen blijft nog tot minimaal 2021

11265979504 e3ab583f51 leven

Levensverwachting stijgt minder hard