De euro heeft een “kleine kans om te overleven” en heeft nog maximaal drie jaar te gaan, zegt Kai Konrad, een van de belangrijkste adviseurs van de Duitse regering.
Een opmerkelijk openhartige verklaring van een vooraanstaand Duitser als Konrad. Hij is voorzitter van de Economisch Wetenschappelijke commissie die het Duitse ministerie van financiën van advies voorziet. “europa is belangrijk voor me. Niet de euro. En ik geef de euro een kleine kans om te overleven.”
Als hem gevraagd wordt of de euro het nog drie jaar zal uithouden antwoordt hij: “Een concrete tijdspanne is moeilijk te geven omdat het van vele factoren afhankelijk is. Maar drie jaar lijkt me realistisch.”
Deze pessimistische kijk van een van de belangrijkste adviseurs is de tegenovergestelde van de Duitse regering, die juist stelt dat alles gedaan moet worden om de euro in leven te houden.
Deze woorden sprak dr. Konrad in een interview met de krant Die Welt Am Sonntag.
De economisch adviseur waarschuwde dat: “Geen enkel land kan schulden onbeperkt laten oplopen zonder het risico te nemen dat op een kwade dag de schuldeisers de stekker eruit trekken. Het is in het belang van ieder (land) om de schulden zo klein mogelijk te houden.”
“Waar de grens ligt moet individueel bepaald worden omdat dit o.a. afhankelijk is van de economische groei en groei van de bevolking.” Dr Konrad zegt dat landen de vrijheid moeten hebben om schuld te nemen, met dien verstande dat ze ook zelf verantwoordelijk zijn voor die schulden.
Hij gaf dit als antwoord op de suggestie dat Konrad eigenlijk weer terug wilde naar de natiestaat, daar waar Angela Merkel immer pleit voor het behouden van de euro en de Europese Unie in hun huidige vorm.
In een speech voor de Bundestag vier jaar geleden zei ze tegen de Duitse politici: “Niemand moet denken dat het vanzelfsprekend is dat we de komende 50 jaar ook vrede zullen hebben in Europa. Daarom zeg ik dat als de euro faalt, de Europese Unie faalt.” Het standpunt van de Duitse regering is dat de euro essentieel is voor de welvaart en export. Liever dan het opbreken van de euro te accepteren eist de Duitse regering strenger beleid ten aanzien van de EU norm van maximaal 3% begrotingstekort en 60% staatsschuld.
Minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwde dat het bijdrukken van geld om de economische groei te bevorderen, niet de juiste oplossing is. Waaraan hij toevoegde dat de grote werkloosheid aan de andere kant wel bestreden diende te worden aangezien dat het grootste probleem was momenteel. Schäuble zei tegen de Wirtschaftswoche: “We hebben te maken met een economische schizofrenie. Bijna iedereen zegt dat we te weinig circulatie van geld hebben in de maatschappij maar dat het vergroten van de liquiditeit gevaarlijk is. Terwijl anderen weer zeggen dat we een te kleine groei hebben en dat we de liquiditeit moeten vergroten.”