in ,

Vrouwen kunnen beter niet gaan slapen met televisie of licht aan, je wordt er dikker van

kalhh / Pixabay

Slapen met een televisie of licht in de kamer kan een risicofactor zijn voor het verkrijgen van gewicht of het ontwikkelen van obesitas, volgens wetenschappers van de National Institutes of Health. Het onderzoek, dat op 10 juni online werd gepubliceerd in JAMA Interne Geneeskunde , is de eerste die een verband aantreft tussen blootstelling aan kunstlicht ‘s nachts tijdens het slapen en gewichtstoename bij vrouwen.

De resultaten suggereren dat het uitzetten van lichten voor het slapengaan de kans op overgewicht van vrouwen zou kunnen verminderen.

Het onderzoeksteam gebruikte vragenlijstgegevens van 43.722 vrouwen in de Sister Study, een cohortstudie die risicofactoren voor borstkanker en andere ziekten onderzoekt. De deelnemers van 35-74 jaar oud hadden geen voorgeschiedenis van kanker of hart- en vaatziekten en waren geen ploegarbeiders, overdag slapers of zwanger toen de studie begon. De onderzoeksvragenlijst vroeg of de vrouwen sliepen zonder licht, een klein nachtlicht, licht buiten de kamer, of een licht of televisie in de kamer.

De wetenschappers gebruikten gewicht, lengte, taille en heupomtrek, en body mass indexmetingen werden uitgevoerd bij aanvang, evenals zelfgerapporteerde informatie over gewicht bij baseline en follow-up vijf jaar later. Met behulp van deze informatie konden de wetenschappers obesitas en gewichtstoename bij vrouwen die ‘s nachts aan kunstlicht werden blootgesteld, bestuderen met vrouwen die rapporteerden dat ze in donkere kamers hadden geslapen.

De resultaten varieerden met het niveau van kunstlicht bij nachtelijke blootstelling. Bijvoorbeeld, het gebruik van een klein nachtlampje ging niet gepaard met gewichtstoename, terwijl vrouwen die met een lamp of televisie sliepen 17% meer kans hadden op 5 kilo, ongeveer 11 pond of meer tijdens de follow-up periode. De associatie met licht van buiten de kamer was bescheidener.

Ook vroegen de wetenschappers zich af of ze niet genoeg rust kregen in de bevindingen.

“Hoewel een slechte slaap alleen al gepaard ging met obesitas en gewichtstoename, verklaarde dit niet de associaties tussen blootstelling aan kunstlicht tijdens het slapen en gewicht”, zei de overeenkomstige auteur Dale Sandler, Ph.D., hoofd van de afdeling Epidemiologie bij de Nationale Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), onderdeel van NIH.

Co-auteur Chandra Jackson, Ph.D., hoofd van de NIEHS sociale en milieudeterminanten van Health Equity Group, is geïnteresseerd in raciale ongelijkheden in de van de slaap. Ze merkt op dat voor velen die in een stedelijke omgeving wonen, licht ‘s nachts vaker voorkomt en in overweging moet worden genomen. Straatverlichting, neonreclames aan de voorkant en andere lichtbronnen kunnen het slaaphormoon melatonine en de natuurlijke 24-uurs licht-donkercyclus van circadiane ritmen onderdrukken.

“Mensen zijn genetisch aangepast aan een natuurlijke omgeving die bestaat uit zonlicht overdag en duisternis ‘s nachts,” zei Jackson. “Blootstelling aan kunstlicht ‘s nachts kan hormonen en andere biologische processen veranderen op manieren die het risico op gezondheidsaandoeningen zoals obesitas verhogen.”

De auteurs erkennen dat andere verstorende factoren de associaties tussen kunstlicht ‘s nachts en gewichtstoename kunnen verklaren. Hun bevindingen veranderden echter niet wanneer de analyses werden gecontroleerd op kenmerken die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met blootstelling aan licht ‘s nachts. Deze factoren omvatten leeftijd, het hebben van een oudere echtgenoot of kinderen in huis, ras, sociaaleconomische status, verbruikte calorieën en fysieke activiteit. Ook omvatte de studie geen mannen.

Hoofdauteur Yong-Moon (Mark) Park, MD, Ph.D., is postdoctoraal in Sandler's groep. Hij zei dat het onderzoek een haalbare strategie voor de suggereert om de incidentie van obesitas bij vrouwen te verminderen.

“Ongezonde hoogcalorische voeding en sedentair gedrag zijn de meest genoemde factoren om de aanhoudende toename van obesitas te verklaren,” zei Park. “Deze studie benadrukt het belang van kunstlicht ‘s nachts en geeft vrouwen die slapen met licht of met de televisie een manier om hun gezondheid te verbeteren.”

Lees verder bij de bron: ScienceDaily


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Enkele Nederlandse treinstations worden islamproof gemaakt, kost 3,5 miljoen euro belastinggeld

Ideetje van Rutte III: Burgers en bedrijven moeten tot € 5000 meebetalen aan openbaar vervoer