in ,

VVD bezorgd over uw orgaandonatie

52e3d5424f50a514ea898675c6203f78083edbed5359794f72297f 640 orgaandonatie

Nabestaanden houden in bijna een op de vijf gevallen een orgaandonatie tegen, terwijl de dode zelf ‘ja’ had gezegd in het donorregister.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over transplantatie.

Regeringspartij VVD maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling, zeker met de komst van de nieuwe donorwet.

Volgens de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting gaven in 2019 in totaal 250 mensen één of meer organen na hun overlijden. Dat is een daling van 8 procent op jaarbasis.

De stichting voegde daar onlangs de ‘verontrustende ontwikkeling’ aan toe dat nabestaanden in 19 procent van de keren donatie blokkeerden, ondanks dat de dode die wens wel had vastgelegd in een donorcodicil.

En dat terwijl er op dit moment 1235 patiënten op de wachtlijst staan voor een orgaan. Uitermate zorgelijk, vindt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen.

,,Echt heel veel mensen respecteren blijkbaar niet de wens van hun overleden geliefde. Maar ik begrijp net zo goed dat nabestaanden geen idee hebben wat hen te wachten staat qua procedures bij orgaandonatie.”

Geen bezwaar

Personen die zelf geen keuze hebben gemaakt in het donorregister, staan daarin met ingang van de nieuwe wet (1 juli) vermeld met ‘geen bezwaar’.

Hun familieleden moeten dat in principe accepteren, maar de wet ….

Lees verder bij de bron: AD.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4840431927 a4baab990e nwo camera

Over SyRI, het digitale fraudeopsporingssysteem van de staat

sparen

Nederlanders beetje dom: spaarden in jaren niet zoveel, ondanks lage rente