in ,

VVD bezorgd over uw orgaandonatie

Nabestaanden houden in bijna een op de vijf gevallen een orgaandonatie tegen, terwijl de dode zelf ‘ja’ had gezegd in het donorregister.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over .

Regeringspartij maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling, zeker met de komst van de nieuwe donorwet.

Volgens de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting gaven in 2019 in totaal 250 mensen één of meer organen na hun overlijden. Dat is een daling van 8 procent op jaarbasis.

De stichting voegde daar onlangs de ‘verontrustende ontwikkeling’ aan toe dat nabestaanden in 19 procent van de keren donatie blokkeerden, ondanks dat de dode die wens wel had vastgelegd in een donorcodicil.

En dat terwijl er op dit moment 1235 patiënten op de wachtlijst staan voor een . Uitermate zorgelijk, vindt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen.

,,Echt heel veel mensen respecteren blijkbaar niet de wens van hun overleden geliefde. Maar ik begrijp net zo goed dat nabestaanden geen idee hebben wat hen te wachten staat qua procedures bij orgaandonatie.”

Geen bezwaar

Personen die zelf geen keuze hebben gemaakt in het donorregister, staan daarin met ingang van de nieuwe (1 juli) vermeld met ‘geen bezwaar’.

Hun familieleden moeten dat in principe accepteren, maar de wet ….

Lees verder bij de bron: AD.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Check de JDreport app in de Google PlayStore

Rapporteren

3 Comments

Laat een reactie achter
  1. Zou ik ook doen. Het is slavernij als je volgens wet je organen zou af moeten staan. Er waren meer mensen die donor waren voor deze onzinnige wet.

  2. Je leest heel vervelende verhalen over donor organen. Ook hier blijkt weer dat grof geld wordt gemaakt met organen wat vervolgens weer leidt tot allerlei malafide praktijken. Dus nee, dank U !!

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Over SyRI, het digitale fraudeopsporingssysteem van de staat

Nederlanders beetje dom: spaarden in jaren niet zoveel, ondanks lage rente