VVD speelt smerig spel met huurders, huren 2,5% tot 5% verhoogd, bovenop jaarlijkse huurstijging

De maximale huren van sociale huurwoningen stijgen in Amsterdam gemiddeld met nog eens 2,5 procent, boven op de jaarlijkse huurstijging die in juli wordt doorgevoerd, dit als gevolg van het moderniseren van het ‘woningwaarderingsstelsel’. Dat blijkt uit voorstellen die VVD-minister Stef Blok (Wonen) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De huren in Rotterdam stijgen ook 2,5 procent extra, die in Den Haag 2,5 tot 5 procent.

Over het algemeen stijgen de huren vanaf 2013 elk jaar tussen de 4,0 en 6,5 procent bovenop de inflatie.

Huurders zijn vogelvrij verklaard

Minister Blok verdedigt zijn verhuurderheffing met het argument het scheefwonen aan te willen pakken. Maar wat hebben inkomens tot 34.085 euro daar mee te maken? Zij zijn geen scheefwoners en moeten toch jaarlijks extra 4 procent bovenop de inflatie betalen. En die scheefwoners? Natuurlijk is het logisch dat mensen die meer huur kunnen betalen niet langer sociale huurwoningen moeten bezetten.

Alleen, wanneer Blok die categorie mensen hun huis uit wil jagen, dan zal hij toch eerst voor betaalbare vervangende woonruimte moeten zorgen. In de vrije sector zijn voor inkomens tot € 45.000 geen betaalbare huurwoningen beschikbaar. Maar nu worden huurders gechanteerd om maar een eigen woning te kopen. Voor veel huurders is dat geen optie omdat ze gewoonweg geen hypotheek van de bank kunnen krijgen, om wat voor reden dan ook.

Lees verder via Citareg.

Foto via Luchtfotografie SiebeSwart.nl Aerial Photography

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close