in ,

Waar blijft het geld? EU steunt Balkanlanden in wachtkamer met miljarden euro’s

Al jaren kloppen verschillende Balkanlanden op de deur van de EU. De deur staat op een kier, maar open gaat-ie tot nu toe niet.

Ondertussen worden er miljarden euro’s overgemaakt naar de landen. Waarom duurt het zo lang voordat de Westelijke Balkanlanden bij de EU kunnen komen?

Het gaat om zes Balkanlanden: Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië en Albanië.

Die laatste twee zijn het verst en de afgelopen jaren probeerde de Europese Commissie verschillende toetredingsgesprekken te beginnen.

Bijna alle EU-landen zijn voorstander van die toetredingsgesprekken. Behalve Frankrijk, Nederland en Denemarken.

Dat zorgde in oktober 2019 voor kift tussen EU-leiders. Na urenlang onderhandelen blokkeerde Frankrijk zowel Albanië en Macedonië. Nederland en Denemarken hebben alleen bezwaren tegen Albanië.

Het leidde tot veel irritatie bij de andere lidstaten. Duitsland wilde wel graag een besluit nemen. Toenmalig EU-president Tusk was ‘beschaamd’ en Juncker sprak over een ‘historische fout’.

Premier Rutte wilde niets weten van dergelijke grote woorden. Landen moeten hun huiswerk doen, zei hij na een lange onderhandelingsnacht.

Daar wringt de schoen ook. Tegenstanders zijn huiverig om de landen dichterbij te laten komen. Frankrijk vindt dat de EU eerst het toetredingsproces moet hervormen.

Lees verder bij de bron: RTLZ

2 Comments

Leave a Reply
 1. Eigenlijk maakt het niet meer uit wat de EU… het is een bejaarden centrum geworden die alle elan is verloren over de afgelopen jaren. Ik wil niets goed praten over onze Amerikaanse vrienden à la Trump maar die durven ten minste nog iets te doen voor zijn land &een het ook aan te geven.

  In Brussel zitten omhooggevallen vriendjes die elkaar met steeds absurdere ideeën elkaar aftroeven. Meer, grotesker en onrealistischer.
  Het is niet anders dan in de onderontwikkelde voormalig oostblok landen: ook hier tref je dezelfde absurditeit aan.
  De arme bedelen bij de rijken. Zo is het altijd al geweest, waar dan ook ter wereld, onafhankelijk van kleur, geur en geloof. Het enige echt grote verschil is dat de armen tegenwoordig de middenklasse zijn & de rijken ook.
  Dus gaat de zogenaamde rijken opzoek naar verbanden. De E, met anders denkende landen zoals Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië en Albanië…. oude rokende Opel Kadetjes van nomaden met de NL stikker nog achterop, ongeschoren lugubere boeven met vrolijk charlatans & zakkenrollende kinderen.
  Het enige dat ze verbindt met West EU is het Eurosongfestival.

Geef een antwoord

Witte Huis vraagt wetenschappers te onderzoeken of coronavirus daadwerkelijk een biowapen is

Scheveningen is proeftuin voor experimenten met 5G-netwerk