Al jaren kloppen verschillende Balkanlanden op de deur van de eu. De deur staat op een kier, maar open gaat-ie tot nu toe niet.
Ondertussen worden er miljarden euro's overgemaakt naar de landen. Waarom duurt het zo lang voordat de Westelijke Balkanlanden bij de EU kunnen komen?
Het gaat om zes Balkanlanden: Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Noord-Macedonië en Albanië.
Die laatste twee zijn het verst en de afgelopen jaren probeerde de europese commissie verschillende toetredingsgesprekken te beginnen.
Bijna alle EU-landen zijn voorstander van die toetredingsgesprekken. Behalve Frankrijk, Nederland en denemarken.
Dat zorgde in oktober 2019 voor kift tussen EU-leiders. Na urenlang onderhandelen blokkeerde Frankrijk zowel Albanië en Macedonië. Nederland en Denemarken hebben alleen bezwaren tegen Albanië.
Het leidde tot veel irritatie bij de andere lidstaten. duitsland wilde wel graag een besluit nemen. Toenmalig EU-president Tusk was ‘beschaamd' en juncker sprak over een ‘historische fout'.
Premier rutte wilde niets weten van dergelijke grote woorden. Landen moeten hun huiswerk doen, zei hij na een lange onderhandelingsnacht.
Daar wringt de schoen ook. Tegenstanders zijn huiverig om de landen dichterbij te laten komen. Frankrijk vindt dat de EU eerst het toetredingsproces moet hervormen.