in ,

Wanneer gaat de huidige zeepbel klappen?

Het maakt tegenwoordig helemaal niet meer uit of een bedrijf wel of geen verdient, want investeerders staan toch wel in de rij om aandelen te kopen.

We bevinden ons nu ongeveer op hetzelfde punt als toen de zogenaamde dot-com bubble of internet zeepbel explodeerde in het voorjaar van 2000.

Nog niet zo heel lang geleden was de beurswaarde van een onderneming afhankelijk van het bedrijfsresultaat. Hoe beter een onderneming presteerde en hoe meer het verdiende, des te meer waren investeerders bereid om te betalen voor een aandeel.

Tegenwoordig is dat niet meer zo, want een bedrijf kan miljoenen dollars of ’s verliezen en desondanks schiet hun beurswaarde omhoog.

Dit is één van de vele symptomen die aantoont dat niets in onze wereld meer echt is, althans niet meer echt zoals wij dat altijd hebben gekend. Wanneer wij zeggen dat het helemaal niet zo goed gaat met de werkelijke , dan komt er regelmatig als antwoord: “Ja, maar kijk eens naar de beurs, die doet het hartstikke goed, er zijn helemaal geen problemen met de economie, hoe kom je erbij?”

Inderdaad, de Amerikaanse Dow Jones ging afgelopen week voor de tweede keer in vrij korte tijd door de magische grens van 21.000 punten en ook de Nasdaq ging over de 6.000 punten grens.

En dan het vreemde, want veel van de aandelen die de beurs omhoog doen schieten behoren toe aan bedrijven die al jaren achter elkaar enorme verliezen maken. Het is wederom een kunstmatige bubble die net zoals alle anderen uit het verleden op een gegeven moment met donderend geraas de indexen naar beneden zal laten schieten.

Een crash waarbij investeerders wereldwijd duizenden miljarden dollars en euro’s zullen verliezen. Iemand die een klein beetje verstand heeft van economie zal beamen dat we ons nu in een waanzinnige bubble bevinden, waarvoor geen enkele economische onderbouwing bestaat.

Het gaat zelfs nog verder dan net voor de vorige in 2008, want volgens beursexperts zijn de prijzen voor aandelen nu nog veel meer geflatteerd dan destijds. Die geflatteerde prijzen voor aandelen zitten nu nog maar net onder het niveau van net voor de zogenaamde dot-com bubble explosie.

De internetzeepbel, internetbubble of internethype (in het Engels dot-com bubble) was een hausse die duurde van 1997 tot voorjaar 2000. Tijdens deze hausse stegen de waarden van aandelen van internetbedrijven (en daarvan afhankelijke bedrijven) snel, als gevolg van de (verwachte) groei van die bedrijven. In het voorjaar van 2000 stortten de koersen ten slotte in en ‘knapte’ de zeepbel.

Beleggers proberen meestal de waarde van aandelen te berekenen door de zogenaamde koers-/winstverhouding:

De koers-/winstverhouding is een ratio die men gebruikt om een bedrijf te waarderen, op basis van de aandelen die er beschikbaar zijn. U kunt de koers-/winstverhouding berekenen door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel (WPA).

Echter, winsten kunnen vaak worden gemanipuleerd, dus men krijgt meestal een beter beeld door een verhouding te berekenen tussen de prijs van een aandeel en de omzet die een bedrijf maakt, dat wil zeggen: hoeveel geld er daadwerkelijk binnenkomt.

In het Engels heet dit P/S ratio (Price to Sales) en hoe hoger dit getal des te meer is men bereid te betalen per aandeel voor een dollar of euro omzet. Als een aandeel op dit moment 20 dollar doet en het bedrijf heeft op jaarbasis 10 dollar omzet per aandeel dan is de P/S ratio gelijk aan 2. Investeerders zijn bereid om 2 dollar te betalen voor iedere dollar omzet.

Met dat in het achterhoofd zie je in de volgende P/S grafiek duidelijk hoe waanzinnig de beurs op dit moment is. Het is een grafiek van S&P 500, de Amerikaanse topbedrijven, en dan zie je dat we weer dicht in de buurt komen van het punt waarop in 2000 de dot-com bubbel uit elkaar spatte.
xxx

Maar, ook als we wel naar de winst kijken, dan zien we soms bedrijven die wel veel omzet halen, maar geen enkele winst maken. Neem een bedrijf als Twitter dat nog nooit winst heeft gemaakt, terwijl het over de afgelopen tien jaar wel een paar miljard dollar heeft verloren. En toch heeft dit bedrijf op dit moment een beurswaarde van 11,5 miljard dollar. Is er iemand die dat begrijpt?

Hoe kan een bedrijf dat miljarden dollars heeft verloren en nog nooit een cent heeft verdiend, meer dan 11 miljard dollar waard zijn?

Als het bedrijf op haar piek al geen winst heeft kunnen maken, dan zal het dat waarschijnlijk nooit doen en zeker niet nu ook de omzet nog eens naar beneden gaat. Voor de eerste keer sinds het bedrijf naar de beurs ging, heeft het een omzetdaling van acht procent meegemaakt vorig jaar en was het verlies nog steeds meer dan 60 miljoen dollar.

Dit soort bedrijven kan alleen bestaan omdat investeerders er toch nog geld in blijven pompen omdat ze dagelijks de gemanipuleerde beurskoersen zien.

Dan het bedrijf wat talloze Nederlanders en Belgen gevangen houdt, Netflix. Ook hier weer een bedrijf dat aan alle kanten wordt opgehemeld, maar nog nooit een euro of dollar heeft verdiend.

Ook hier weer een bedrijf dat honderden miljoenen dollars verlies maakt en in de onlangs bekendgemaakte cijfers laat het bedrijf voor het eerste kwartaal van dit jaar wederom een negatieve cashflow zien van 422 miljoen dollar. Dit is 62 procent slechter dan het eerste kwartaal van 2016 en dubbel zo erg als in het eerste kwartaal van 2015.

Netflix blijft geld verliezen en toch staan investeerders in de rij om het aandeel te kopen en heeft het bedrijf op dit moment een beurswaarde van 68,4 miljard dollar.

Wat duidelijk is, is dat dit soort situaties niet kan blijven voortduren en misschien zullen nog veel meer mensen hun zuurverdiende geld steken in bedrijven als Netflix en Twitter, totdat ook zij op een ochtend wakker zullen worden en beseffen dat ze letterlijk met lege handen staan.

Hoe een bubble of zeepbel werkt wordt duidelijk uit de volgende korte , waarin wordt uitgelegd hoe de Nederlandse tulpenmanie in de zeventiende eeuw heel veel mensen geld kostte.

https://www.youtube.com/watch?v=F64jvdvRpBc

Laat je niet vangen in die bel, maar dat je klaar bent voor wanneer “the shit hits the fan” zoals ze in het buitenland zeggen.

Lees verder via de Bron: Niburu.co


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Beleid Angela Merkel is late wraak van DDR op West Duitsland

Alweer 2 Clinton-onderzoekers “overleden”