in

War on Cash: Recht op contant betalen in Nederland niet duidelijk

geld

De War on Cash zet onverminderd door. In Zweden wordt minder dan 2% van de betalingen contant gedaan en cashtransacties van meer dan €1.000,- zijn in Italië en Frankrijk inmiddels verboden bij de wet. Vanaf 2019 zal het briefje van 500 euro nooit meer gedrukt worden en op steeds meer plaatsen in Nederland verschijnt het bordje ‘Pin Only‘ bij de kassa. Mag een gemeentehuis het weigeren wanneer iemand contant wil betalen om zijn paspoort af te rekenen? En hoe zit dat met restaurants en winkels waar klanten met briefgeld een transactie willen doen?

Contant geld als wettig betaalmiddel

Met de introductie van de euro is Europese wet- en regelgeving een grote rol gaan spelen in ons contante betalingsverkeer. Tegelijkertijd krijgt die rol in de juridische literatuur tot nu toe weinig aandacht. Bovendien roept de verschuiving van cash naar elektronisch betalen veel nieuwe vragen op over de positie van contant geld als wettig betaalmiddel. “We merken dat er steeds meer plaatsen komen in Nederland waar pinnen verplicht is. Zowel bij cafés en winkels als bij lokale overheden”, vertelt mr. drs. Bram Scholten, al sinds 1980 werkzaam bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Europese regelgeving

In zijn boek ‘Juridische aspecten van contant geld’, dat binnenkort verschijnt, gaat hij in op de juridische aspecten van deze ontwikkelingen.

“Hebben we het recht om contant af te rekenen of is dat een gunst die ons wordt verleend? Daar heb ik onderzoek naar gedaan. Hiervoor moeten we met name naar Europese regelgeving kijken, maar wat ontbreekt is duidelijke jurisprudentie. Blijkbaar – en ook wel begrijpelijk – zien weinig mensen brood in het opstarten van zo’n juridische procedure. Dat kan in de toekomst mogelijk veranderen als er een belangenorganisatie komt die zijn tanden hierin wil zetten”, aldus Scholten.

De overgang naar elektronisch betalen verloopt in Europa overigens heel verschillend. “In Nederland gaat dat praktisch geruisloos. We vinden het hier heel normaal dat je een verzekeringspolis niet contant kan betalen. Maar neem een land als Duitsland, waar de situatie echt anders is. Privacy is een belangrijke reden waarom elektronisch betalen daar maar langzaam oprukt”, aldus Scholten.

Overgang naar elektronisch betalen

De auteur volgt in zijn boek verder de kringloop van contant geld. Van de uitgifte van bankbiljetten en munten door de officiële autoriteiten tot het gebruik van contant geld als betaalmiddel, uiteindelijke vernietiging van verleten biljetten en nieuwe ontwerpen. Bijzondere onderwerpen zoals valsemunterij en nepgeld komen uitgebreid aan bod. Het eerste exemplaar van ‘Juridische aspecten van contant geld’ wordt op 25 oktober uitgereikt aan mr. Frank Elderson, directeur van DNB. Het boek wordt uitgereikt door Prof. mr. Pim Rank in zijn rol als redactievoorzitter van de Financieel Juridische Reeks. Het boek is deel 10 in deze reeks. Voorafgaand het uitreiken van het eerste exemplaar spreekt dr. Dick van Offeren, hoofddocent bij de afdeling Economie van de Juridische Faculteit van de Universiteit Leiden, met de auteur over zijn boek en over de plaats van contant geld.

De Nederlandsche Bank

Mr. drs. Bram Scholten is sinds 1980 werkzaam bij De Nederlandsche Bank, waar hij een groot aantal functies heeft vervuld. Sinds 1997 is hij betrokken bij de ontwikkeling van het beleid van DNB ten aanzien van bankbiljetten en munten. Hij vervulde een centrale rol bij de introductie van de contante euro in 2002 en was vele jaren namens DNB lid van het Banknote Committee van de ECB, waar besluitvorming door de ECB Governing Council op het terrein van contant geld wordt voorbereid. Door zijn ervaring is Bram Scholten in een unieke positie om inzicht te geven in de juridische aspecten van contant geld.

Lees ook eens verder bij de Bron: biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
referendum sleepnet aftapwet aivd

Referendum kan invoer ‘sleepnetwet’ niet voortijdig stoppen; Hoe u zelf uw privacy kunt beschermen

Vladimir Putin Hillary Clinton Getty 640x480 640x336

FBI heeft bewijs dat de Clintons $ 145 miljoen kregen door corrupte deals met Russen