in , ,

Washington tegen Ecuador: overhandig Assange en we zullen jullie een handelsdeal geven

Voor diegenen die de Ecuadoriaanse politiek de laatste jaren niet nauwlettend hebben gevolgd, heeft de tweet van de voormalige president Rafael Correa, zijn opvolger, Lenin Moreno, als “de grootste verrader in de geschiedenis van Ecuador en Latijns-Amerika”, misschien buitensporig of oneerlijk gemanipuleerd.

Maar begrijpen waarom de relatie tussen de twee leiders zo achteruit ging, is nuttig om te begrijpen waarom Ecuador na zeven jaar besloot om Julian Assange over te geven en zijn burgerschap op te heffen, en welke rol de VS in dit besluit speelden.

Hoewel veel van de berichtgeving over de arrestatie van Assange zich concentreerde op trivialiteiten zoals de hygiënische gewoonten van Assange of die de kat van Assange gaat verzorgen, heeft de Wall Street Journal zich verdiept in de geopolitieke overwegingen die Moreno’s beslissing hebben geïnformeerd. Kort gezegd: Ecuador heeft onder Moreno zijn hachelijke situatie in de VS opgegeven en heeft in plaats daarvan nauwere economische banden aangeknoopt.

Deze verandering maakte Correa woedend, die geloofde dat het verlenen van asiel aan Assange een geweldige manier was om de VS te ergeren en tegen te werken. Tijdens de openingsmaanden van het presidentschap van Moreno begon zich een bittere breuk tussen de twee mannen te ontwikkelen.

De spanningen tussen Ecuador en Assange begonnen zich te ontwikkelen tegen het einde van Correa’s ambtstermijn, toen, nadat Wikileaks begon met het publiceren van gehackte DNC-e-mails, Correa tijdelijk zijn toegang tot internet beperkte. Dit was het begin van een lange en goed gedocumenteerde periode van intensivering van de bitterheid tussen Assange en zijn gastheren, die eindigde met Ecuador, waarbij een stringente reeks regels voor Assange werd geïntroduceerd, inclusief het verbieden van commentaar op alles wat betrekking had op mondiale aangelegenheden.

Zoals de Guardian aangaf, beschouwde Moreno Assange als een geërfde overlast en ‘een belemmering voor betere relaties met de Verenigde Staten’.

“Het geduld van Ecuador heeft zijn limiet bereikt,” zei Moreno.

Moreno’s wens om een ​​betere relatie met de VS te bevorderen stond centraal in zijn behandeling van Assange. Maar toen de beslissing werd genomen om hem over te dragen aan de Britse politie, bogen de VS blijkbaar een krachtige prikkel in Moreno’s gezicht: een handelsovereenkomst met het potentieel om de kleine maar snelgroeiende economie van het land te transformeren.

Om deze reden wordt aangenomen dat Moreno Ecuador heeft verdrongen van Venezuela, Bolivia, Cuba en andere leden van het linkse blok van Latijns-Amerika.

Centraal in de dienst van dhr. Moreno was een interesse in het verdiepen van de banden met de VS De heer Moreno, een 66-jarige die een rolstoel gebruikt sinds hij werd neergeschoten tijdens een overval twee decennia geleden, beëindigde Ecuador’s bondgenootschap met Venezuela en een linkse groep landen , in plaats daarvan kiezen om een ​​handelsovereenkomst met Washington na te streven. Hij keek om opnieuw te onderhandelen over Chinese olie-gesteunde leningen en tekende een bailout-pakket bij het Internationaal Monetair Fonds om een ​​onrustige economie te ondersteunen.

Vorig jaar, nadat Ecuador Assange’s internettoegang had beperkt, bezocht vicepresident Mike Pence samen met Moreno de verslechterende crisis in Venezuela en mogelijke vooruitgang in de richting van een handelsovereenkomst.

Om deze reden zijn velen van mening dat Ecuador waarschijnlijk de VS heeft geraadpleegd alvorens te beslissen om het asiel van Assange te beëindigen.

“Ik denk dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze niet eerst met de VS hebben gepraat” over het beëindigen van het asiel van Mr. Assange, zei Sebastian Hurtado, president van Profitas, een adviesbureau op het gebied van politiek-risico in Quito.

Na zeven jaar heeft het Assange-drama ook het geduld van de Ecuadoraanse bevolking tot een dieptepunt gekomen. Zoals een analist aan de WSJ heeft verteld, was zijn uitzetting iets dat “veel mensen dachten dat er zou komen”.

“Dit was iets waarvan veel mensen dachten dat het eraan zat te komen en in een tijd dat Ecuador echt dichter bij de VS probeert te komen, is het logisch”, aldus Michael Shifter, voorzitter van de inter-Amerikaanse Dialoog, een denktank.

Het bedrijfsleven van Ecuador begroette enthousiast het nieuws over de arrestatie van Assange.

Ecuadoriaanse zakenmensen hopen dat het verwijderen van Mr. Assange van de ambassade de gesprekken voor een handelsovereenkomst met Washington zal versnellen. Analisten zeggen dat het besluit van de heer Moreno waarschijnlijk zal worden verwelkomd door vele Ecuadoranen die Mr. Assange als een lastpost zagen.

“De meeste mensen vinden het goed dat deze persoon uiteindelijk de ambassade verlaat,” zei Dhr. Hurtado, de analist. “Wat ik me altijd afvroeg, was waarom ze zo lang wachten.”

Over een paar dagen wordt Moreno verwelkomd in Washington. Is de timing van deze ontmoeting zo snel na de arrestatie van Assange louter toeval? We denken van niet.

Lees verder bij de bron: Zero Hedge


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Grieken op Samos kunnen niet meer in ziekenhuis terecht, volledig bezet door migranten

Onderbuikgevoel bij apk klopt: garages veinzen gebreken